Prøv avisen

Kirker markerer 100-året for Første Verdenskrigs afslutning

Fra kirkegården ved Rødding Kirke i Sønderjylland. – Arkiv Foto: Jens Christian Top/Ritzau Scanpix

Der er særligt i Sønderjylland mange mindearrangementer i kirkeligt regi på søndag, hvor det officielt er 100 år siden, at Første Verdenskrig blev afsluttet, hvilket førte en del af det nordlige Slesvig tilbage til Danmark

Kirkeklokkerne vil bimle og bamle i hele 11 minutter, når man i Havnbjerg Kirke i Sønderborg på søndag markerer 100-året for afslutningen på Første Verdenskrig. Den historiske bevidsthed og erindringen om verdenskrigen fylder en del i det sønderjyske område. Ikke mindst fordi der under Første Verdenskrig faldt omkring 6000 dansksindede sønderjyder, der måtte kæmpe på tysk side, og nogle af dem vil blive mindet på søndag, fortæller Robert Landeværn Ryholt, sognepræst i Havnbjerg Kirke.

”Vi har en kort gudstjeneste i kirken, inden vi klokken 11 om formiddagen kan stå klar foran mindesmærket for de faldne i Havnbjerg Sogn. Kirkeklokkerne vil ringe i 11 minutter, og når de forstummer, vil navnene på de 41 faldne i sognet blive læst højt. For hver enkelt vil der blive tændt en fakkel. Er der familie til den pågældende faldne soldat til stede, er det familien, der tænder faklen, og ellers er det en person fra menigheden. Bagefter vil der været spisning efterfulgt af en koncert i kirken,” siger sognepræsten, der ligesom andre præster i stiftet er blevet opfordret til at markere dagen med klokkeringning af biskop i Haderslev Marianne Christiansen.

Den samme opfordring lyder fra det andet sønderjyske stift i folkekirken. Ribes biskop, Elof Westergaard, har i en besked til stiftets sogne påpeget, at kirken har al mulig grund til at mindes krigens afslutning set i lyset af nutidens konflikter og dermed bruge dagen til at takke for freden. I den anledning bør kirkeklokkerne ifølge biskoppen lyde klokken 11 søndag formiddag. Når tallet 11 spiller en særlig rolle ved arrangementerne, skyldes det, at det også gjorde det for 100 år siden. Første Verdenskrig blev afsluttet ved en våbenhvileaftale, der trådte i kraft klokken 11 den 11. dag i den 11. måned i 1918.

Men på trods af opfordringer vil man ikke alle steder i landet kunne høre kirkeklokkerne på søndag, og det er der en historisk forklaring på, mener Carsten Bach-Nielsen, der er lektor i kirkehistorie ved Aarhus Universitet: