Kirker må afvise brudepar på dagen 7-9-13

Den 7. september er så populær en bryllupsdag, at nogle af landets kirker ikke har plads til flere vielser den dag. Man skal være varsom med at lukke overtroen ind i kirken, mener nogle præster

Holmens Kirke, der er en af landets mest populære bryllupskirker, har længe været fuldt booket med brudepar, der vil giftes den 7. september 2013 - 7.9.13. Holmens Kirke ses her fra Christiansborg siden.
Holmens Kirke, der er en af landets mest populære bryllupskirker, har længe været fuldt booket med brudepar, der vil giftes den 7. september 2013 - 7.9.13. Holmens Kirke ses her fra Christiansborg siden. Foto: Kjeld Olesen.

Bryllupsklokkerne vil kime om kap den 7. september 2013. Det er blevet populært at gifte sig på særlige datoer, og når en speciel dato oven i købet falder på en lørdag, vælger ekstra mange at blive gift. Det fortæller en række præster i folkekirken.

Den 7. september havde vi lynhurtigt fem bryllupper, hvilket er vores grænse. Derfor har vi afvist nogle, der måtte finde et andet sted eller en anden lørdag. Sådan er det hver gang, der er en speciel dato. Vi havde også fuldt hus den 07.07.2007, siger Jørgen Christensen, provst og præst i Frederiksborg Slotskirke i Nordsjælland.

LÆS OGSÅ: Hovedstaden får lagt horoskop for datoen 7-9-13

Netop den 7. juli 2007 er den seneste gang, en speciel dato faldt på en lørdag, hvor flest normalt bliver gift. Her valgte 1967 brudepar at gå op ad kirkegulvet, hvilket svarer til 38 procent af alle vielser denne måned.

For nogle er valget af en særlig dato forbundet med overtro, mens det for andre bare er en særlig nem dato at huske, fortæller Jørgen Christensen.

7-9-13 er en sjov dato, der er nem at huske. Og nogle mener måske også, at der kommer et element af held med, hvis de vælger datoen. For det er en del af en gammel folkeovertro, at man siger tallene og banker under bordet for at holde dårligdomme fra livet. Jeg har ikke noget problem med det overtroiske element, hvis det er på et mindre seriøst plan, som jeg tror det er for de fleste. For der er masser af overtro i forvejen, siger han og henviser blandt andet til, at bruden skal have noget blåt og noget brugt på.

Men der er grænser for overtroen. For eksempel vil Jørgen Christensen ikke have en hestesko over kirkedøren, som nogle mener bringer lykke.

Det er et gammelt djævlesymbol. I kirken siger vi, at vi forsager Djævelen og alle hans gerninger, så derfor giver det ikke mening at tage en hestesko med ind i kirken. Den må folk lægge ude på parkeringspladsen.

LÆS OGSÅ: Overtroens kommunale overdrev

Hesteskoen vil Anna Mejlhede, præst i Holmens Kirke i København, heller ikke have. Holmens Kirke, der er en af landets mest populære bryllupskirker, har længe været fuldt booket med brudepar, der vil giftes den 7. september. Hun bryder sig ikke selv om det overtroiske element, der ligger i datoen.

Tro og overtro er hinandens modsætninger. Overtroen udelader Gud. For hvis bare man banker under bordet og siger de tre tal 7-9-13, så går det nok så bliver man nok sammen. Men overtroen er uden håb, for hvis du fejler, er det dit eget ansvar, det hele. Derfor er overtroen ubarmhjertig. Men den er en del af vores verden, da den er nedarvet i vores kultur, siger Anna Mejlhede, der dog ikke vil blande sig i den måde, brudeparrene tror på.

Skanderborg Sogn har planlagt seks vielser på dagen og har nu lukket kirke-døren for flere vielser.

Flere har bemærket datoen og har specifikt ønsket at blive gift den dag. Det markerer, hvor meget der bliver tænkt over vielser ned i mindste detalje selv valg af dato har betydning, siger sognepræst Betina H. Præstegaard, der ikke tror, at overtroen er den store bevæggrund for at vælge datoen:

Men på en eller anden måde bliver det folkelige alligevel trukket med ind i kirken.

I Svendborg har Per Aas Christensen, provst og præst i Bregninge Kirke, også fået flere henvendelser. Normalt slutter kirkebryllupperne i august, men tre par har valgt at blive gift i kirken den 7. september. Han ser ikke noget problem i, at folk banker under bordet og siger 7-9-13 i håb om et godt ægteskab.

Det er et afværgeritual, og det er bare en anden måde at sige på, at de håber, at ægteskabet går godt. Hvad folk har af sjove vaner, skal de have lov til at have. Jeg tror ikke, at Vorherre går så meget op i det. For min skyld kan man også lægge en hestesko til bruddeparret i kirken, hvis man vil det, siger Per Aas Christensen.

Datoen gør det også nemmere for brudgommen at huske fremtidige bryllupsdage, påpeger han.

Både Københavns Rådhus og Aarhus Rådhus melder ligeledes om markant flere borgerlige vielser den 7. september.