Kirker øger tilbud om digital sjælesorg

Mange opsøger kirken, når der er krise, men den nuværende situation forhindrer kirken i at forrette kirkelige handlinger. I Hjørring åbner man kirken, så borgere kan tænde lys og bede, mens folkekirken opruster indsatsen for online sjælesorg

Kirker øger tilbud om digital sjælesorg
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix.

Hvad gør sognene, når en smittekrise forhindrer dem i at være kirke på normal vis for de folk, der søger trøst? Det er spørgsmålet for alle landets præster og menighedsråd i denne tid, efter at biskopperne på et møde i går besluttede, at alle kirkelige handlinger og indendørs aktiviteter bliver aflyst i de næste 14 dage på grund af fare for spredning af coronavirussen.

Regeringens nye tiltag og den følgende undtagelsestilstand i Danmark har ikke set mage siden Anden Verdenskrig. Myndighederne vurderer, at 580.000 danskere kan blive smittet, og at mellem 1600 og 5600 kan dø af virussen.

Situationens alvor betyder, at mange vil opsøge kirken, og det har man forsøgt at finde en løsning på i Sct. Catharinæ Kirke i Hjørring. Her er alle medarbejdere sendt hjem på opfordring af statsministeren, men provst Thomas Reinholdt Rasmussen vil sørge for, at kirken er åben for dem, der har lyst til at besøge den.

”Vi kan ikke gøre det, vi plejer, men det skal være muligt for folk at komme ind i kirken og tænde stearinlys, bede en bøn og måske tale med en præst. Vi ved fra andre store kriser, at folk har et stort behov for at opsøge kirken i sådanne situationer, så det er et stort dilemma for os, hvordan vi skal håndtere det, når selve krisen jo byder os, at vi skal holde os for os selv,” siger han.

Provsten fortæller desuden, at man i provstiet prøver at finde ud af, hvordan man ellers kan være til stede for de sørgende, for eksempel via sociale medier.

Det opfordrer kirkeminister Joy Mogensen (S) også til i en pressemeddelelse, hvor det lyder:

”I den nuværende situation vil jeg opfordre alle til at tænke kreativt i forhold til, hvordan vi som mennesker kan tænde håb hos hinanden. Ville det for eksempel være en mulighed at bruge nettet, de sociale medier, Skype, lokalradioen eller de gode gamle telefonkæder til at nå de danskere, som ikke kan komme i kirken, men har brug for trøst?”

Folkekirkens digitale tilbud er allerede blevet oprustet efter biskoppernes udmelding. Tilbuddet Sjælesorg på nettet, hvor man anonymt kan skrive med en præst, har udvidet sine åbningstider, så der nu også er åbent fredag og i weekenderne. Tidligere var det kun mandag til torsdag med pause midt på dagen, men i de næste to uger kan man kontakte præsterne her hver dag fra 10 til 22. Det fortæller daglig leder Pernille Hornum.

”Vores statsminister siger, at vi skal stå sammen ved at være adskilt. Det er et godt billede på, hvad Sjælesorg på nettet kan. Folkekirken lukker ned, men mange mennesker vil have et behov for at være i kontakt med kirken alligevel. Dem skal vi være der for,” siger hun.

Hvis man har lyst, er der imidlertid intet i vejen for, at man opsøger sin egen præst, hvis man ønsker en samtale. Det kan foregå fysisk eller over telefonen, og det er der ingen præst i Danmark, der vil afslå, siger Mikkel Wold, der er sognepræst i Marmorkirken i København.

”Det kan du være helt sikker på, at alle præster vil sige ja til. Indtil videre har jeg ikke mærket et større behov for at få sjælesorg på grund af coronavirussen, men det kan ændre sig. Ved andre kriser har behovet været stort. Selvom det var en helt anden situation, husker jeg især tiden efter den 11. september 2001, hvor mange opsøgte kirken for at tale om deres angst, og hvor vi nærmest ikke talte om andet i ugerne efter,” siger sognepræsten, hvis kirke er lukket i de næste uger.

Hvis jeg var præst i en kirke, som var mindre besøgt af turister, ville vi lade den være åben, så folk kunne komme og bede. Med Marmorkirken er det bare en anden situation, fordi den bliver besøgt af 1500-2000 mennesker hver dag. Vi kan ikke forsvare at holde den åben på grund af smittefaren,” siger han.

Hans Raun Iversen, lektor emeritus i praktisk teologi ved Københavns Universitet, mener, at det er den rigtige vej at gå at øge den digitale tilstedeværelse. Ifølge ham har krisesituationer altid fået folk i kirke, og derfor er det en svær situation, når den ikke kan holde gudstjenester på grund af coronavirussen, mener han.

”Mange mennesker vil føle sig meget alene i den kommende tid og have brug for at gå et sted hen for ikke at gå i selvsving i egne tanker. Meget af det kan formentlig klares digitalt, men vi ved også, at der er en stor tiltrækning i at være i kirkerummet, når man trænger til trøst og styrke. Det er vigtigt, at præsterne og kirkerne gør en indsats for at komme det behov i møde,” siger han.