Kirker uenige om kvindelige præster

Oversigten viser, hvilken holdning de største kirkesamfund i verden har til kvindelige præster

Den engelske kirke risikerer at miste 500 præster på grund af udsigten til kvindelige præster og kirkelige velsignelser af homoseksuelle. -
Den engelske kirke risikerer at miste 500 præster på grund af udsigten til kvindelige præster og kirkelige velsignelser af homoseksuelle. -. Foto: .

Den romerskkatolske kirke siger nej til kvindelige præster.

Den russiskortodokse kirke siger nej til kvindelige præster.

Den græskortodokse kirke siger nej til kvindelige præster.

Den anglikanske kirke: De fleste kirker inden for den anglikanske kirke har kvindelige præster for eksempel i USA, New Zealand, England og Irland. Men i nogle konservative anglikanske kirker såsom den nigerianske kan er det fortsat kun mænd, der kan blive præster.

Protestantiske kirker: 103 protestantiske kirker, der alle er medlemmer af Det Lutherske Verdensforbund, har kvindelige præster. Heriblandt for eksempel den danske folkekirke samt de protestantiske kirker i de andre skandinaviske lande, den evangelisk-lutherske kirke i USA, den evangeliske kirke i Tyskland, den lutherske kirke i Etiopien og den lutherske kirke i Zambia. 37 kirker i Det Lutherske Verdensforbund nægter at ansætte kvinder som præster. Det er blandt andet den evangelisk-lutherske kirke i Letland, den lutherske kirke i Polen og den lutherske kirke i Malaga.

Frikirker og kirker præget af protestantismen: Flertallet af protestantiske frikirker verden over afviser kvindelige præster. Det er for eksempel tilfældet med forbundet af Selvstændige evangelisk-lutherske Kirker i Tyskland. Blandt baptisterne er de fleste kirker i Europa tilhængere af kvindelige præster, mens mange kirker i USA og Asien afviser kvinder som præster. Den samme tendens gør sig gældende hos pinsebevægelsen og hos adventisterne.

Den danske folkekirke: Siden 1948 har kvinder haft mulighed for at blive præster i folkekirken. Men menighedsråd har stadig mulighed for at vælge en mand frem for en kvinde ved besættelse af præstestillinger med henvisning til teologiske argumenter. Modstanden mod kvindelige præster har generelt været på retur igennem flere år.