Prøv avisen

Kirker vil øge respekten for andres tro

Muhammedkrisen har fået Dansk Missionsråd til at vedtage 12 teser for anerkendelse af mennesker fra andre religioner

Der mangler respekt i forhold til mindretallenes religioner i det danske samfund. Derfor har en række kirkelige missionsorganisationer vedtaget 12 teser om, hvordan man skal anerkende mennesker, som tilhører

andre trossamfund end det dominerende evangelisk-lu-therske. Teserne skal sendes rundt til menigheder i folkekirken og i muslimske organisationer.

– Vi vil kræve mere respekt i forhold til andre religioner i det danske samfund, ikke mindst i forhold til musli-mer, der udgør den største gruppe, siger konsulent Mogens S. Mogensen, som har arbejdet med teserne i paraplyorganisationen Dansk Missionsråd, der tæller over 30 missionsorganisationer.

– Vi vil gerne forbedre forholdet mellem religioner i Danmark, fordi vi som missionsorganisationer har

erfaringer med, hvordan religionerne rundt om i verden lever i respekt med hinanden. Den viden vil vi bringe ind i den danske religionsdebat. Under Muhammed-krisen var kirkernes synspunkt, at vi kunne forstå muslimernes vrede over forhånelsen, men at vi ikke ville indskrænke ytringsfriheden. Det synspunkt havde svært ved at trænge igennem, fordi det hele var så sort og hvidt, siger Mogens S. Mogensen.

Et nøglebegreb i kirkernes forsøg på at forbedre forholdet mellem religionerne i samfundet er en reel, gensidig anerkendelse. Flere har foreslået, at det sker gennem initiativer som støtte til moské, en højskole eller en imamuddannelse. Også den kirkelige lovgivning har denne mulighed, påpeger phd. i teologi Safet Bectovic, som selv er muslim og har været med i diskussionen af teserne.

– Muslimske trossamfund er godkendt, men ikke anerkendt som de gamle kirkesamfund og Mosaisk Troessamfund. Der ville være en vigtig signalværdi i igen at gøre det muligt at blive anerkendt af staten som trossamfund, også for muslimer, siger Safet Bectovic

vincents@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under Kirke og Tro og Leder