Kirkeredaktør: Den rygende pistol manglede i sag om fyret præst

Folkekirkens problemer med at løse konflikter mellem præst og menighedsråd kommer til udtryk i sagen om Mette Villads' fyring, siger Kristeligt Dagblads Kirke og Tro-redaktør Anders Ellebæk Madsen

Afgørelsen i Mette Villads-sagen vil resultere i endnu sværere betingelser for folkekirken, når der er konflikt mellem præst og menighedsråd. Det vurderer Kristeligt Dagblads Kirke&Tro-redaktør Anders Ellebæk Madsen
Afgørelsen i Mette Villads-sagen vil resultere i endnu sværere betingelser for folkekirken, når der er konflikt mellem præst og menighedsråd. Det vurderer Kristeligt Dagblads Kirke&Tro-redaktør Anders Ellebæk Madsen. Foto: Henning Bagger Denmark.

Østre Landsret kunne i dag slå fast, at det var uberettiget, da daværende sognepræst Mette Villads Christensen blev fyret på grund af uoverensstemmelser i 2009.

Kristeligt Dagblads redaktør for Kirke og Tro fremlægger sin vurdering af sagen:

Hvorfor har det været så stor en sag?

"For det første fordi det er sjældent, der er sager om præstefyringer mod Kirkeministeriet. For det andet, fordi den rejser en masse principielle spørgsmål om præsters ansættelse. Og for det tredje, fordi Mette Villads har været villig til at gå hele vejen og har taget kampen op med Kirkeministeriet.
Derfor er den blevet en af de mest debatterede interne kirkelige sager i nyere tid."

LÆS OGSÅ: Fyret sognepræst vinder retssag mod kirkeministeriet

Var du overrasket over dommen?

"Jeg var ikke overrasket over afgørelsen, for når jeg ser, hvad der blev fremlagt af indicier og dokumentation for, at det er præsten, der er skyld i uenigheden, synes jeg, argumenterne er svage. Nogen af argumenterne har været decideret gådefulde. For eksempel blev der fremlagt eksempel på, at en kirkefunktionær har sagt noget om Mette Villads, mens hun var ude for at kopiere. Så man kan sagtens fornemme, at det ikke har været det sundeste arbejdsmiljø, men der er ikke fremlagt nogen rygende pistol her. Derfor virker det ikke overraskende, at hun vinder retssagen."

Hvad siger afgørelsen om folkekirkens muligheder for at få løst konflikter?

"Folkekirken har stadig et kæmpe problem med, hvordan man får løst konflikter, når sognepræster og menighedsråd ikke fungerer sammen. Det er noget, der sker igen og igen, og i mange andre kirker ville man kunne flytte en præst, men det er ikke så let at gøre i folkekirken. Man mangler nogle klare veje til at få løst den slags konflikter, der opstår ude i de lokale sogne."

LÆS OGSÅ: Sareen vil ikke anke dom om fyret præst

"Det er tilsyneladende blevet nævnt i dommen, at tre-fire års samarbejdsproblemer var for lidt. De fleste andre virksomheder ville have en meget mindre tolerance i sådan en konflikt. Jeg ved ikke, om man forestiller sig, at en konflikt skal vare i 10 år, hvor et sogn så kan ende med at ligge i ruiner. Det er simpelthen et problem at skære igennem i forhold til konflikter, hvad enten det er præstens eller menighedsrådets skyld."

Hvad kommer dommen til at betyde for fremtidige sager?

"Det kommer til at betyde, at man fremover vil være langt mere påpasselig med den slags sager. Specielt dem, der er lagt an på skilsmisseparagraffen, som ellers var en af de veje, der var åbne for at skille et sogn fra en præst. Og den vil være vanskelig at bruge fremover, siger de fleste, der har forstand på det. I virkeligheden bliver det principielle problem i at løse en konflikt større, fordi man gør en af vejene meget svær at bruge. Så det problem med at løse konflikter er ikke blevet mindre af den her afgørelse."

LÆS OGSÅ: Forsker: Fyret sognepræst bør være glad for dom

"I andre kirker kan en biskop flytte en præst, lettere end man kan i Folkekirken. Der er en tunghed i systemet, der gør det svært for en provst og biskop at agere i de her konflikter. Og det har altså både gode og dårlige sider, at præster har så stor retssikkerhed."

"Hvis jeg var Mette Villads og så på det, der er lagt frem, ville jeg også synes, det var underligt at blive fyret på den begrundelse. Men som iagttager af kirken med det ønske, at konflikter skal kunne løses hurtigere, føler jeg mig ikke lettere om hjertet her, for den her dom gør det ikke nemmere."