Prøv avisen

Kirkesanger i krig mod dårlige salmemelodier

Poul Raaby komponerer sine nye salmemelodier ved klaveret/flyglet eller i selskab med sin guitar, som han også jævnligt bruger i forbindelse med gudstjenester i Stilling Kirke. -- Foto: Flemming Jeppesen/Fokus.

Poul Raaby har sat 60.000 kroner på højkant med sin egen koralbog, der indeholder 54 nye melodier til den danske salmeskat

Poul Raaby, kirkesanger og kordegn ved Stilling Kirke ved Skanderborg, er gået i krig mod dårlige salmemelodier. Dem er der for mange af i Den Danske Salmebog, mener han.

"Og det er synd for menigheden, når de skal trækkes med trælse og kedelige salmemelodier. Og synd for salmedigterne, når deres salmer vælges fra af præsterne, fordi melodien er for uinspireret og ikke til at synge," forklarer han.

Det er kort fortalt baggrunden for, at kirkesangeren nu har sat 60.000 kroner på højkant med udgivelsen af sin egen koralbog med forslag til 54 nye melodier til salmebogen. Genremæssigt rækker de fra traditionelle til rytmiske. Poul Raaby demonstrerer alsidigheden ved flyglet i sognegården i Stilling. Først en stille, nynnende melodi.

"Men så er der også den her," siger han og lader fingrene danse hurtigt hen over klaviaturet. "Det er den mest vovede, jeg har taget med. Det er nærmest en charleston."

Charleston var den spjættende dans fra forbudstidens USA i 20?erne, men rytmen kan altså også bruges i en salmemelodi, mener Poul Raaby, som synes, at der er for mange dystre, melankolske og alvorlige melodier i Den Danske Salmebog.

"Naturligvis skal der være plads til det hele. Der skal selvfølgelig også være plads til højtid og eftertanke i gudstjenesten, men vi har mange salmemelodier, der er skrevet i mol, og det kan blive så alvorligt og melankolsk, at det kommer til at skygge for kristendommens glædelige og næstekærlige budskab. Det skal ikke være gospel det hele, men der må godt være lidt plads til livsglæde."

Poul Raabys kriterier for udvælgelse af "trængende" salmer, som han mener har brug for en ny melodi, omfatter også de mange salmer, der ganske enkelt aldrig har fået deres egen melodi, men lånt den fra en anden salme.

Foreløbig er der tilsyneladende nok at tage fat på: Siden 2007 har Poul Raaby skrevet nye melodier til omkring 90 salmer og er langtfra færdig, så måske kommer der en efterfølger til hans "Supplement til Koralbog til Den Danske Salmebog 2003". Den er udgivet på eget forlag i stift koboltblåt omslag med samtlige nodesatser skrevet ud til orgel, så de er lige til at gå til for inter- esserede organister. Poul Raaby har i øvrigt nu søgt Den folkekirkelige Udviklingsfond om støtte, så der også kan blive mulighed for at indspille en cd med de 54 nye melodier. De kan ganske vist allerede nu høres på hjemmesiden www.salmemelodier.dk, men i en elektronisk discount-udgave, der ikke yder melodierne retfærdighed.

Den 55-årige kirkesanger og kordegn er uddannet økonom, cand.merc. og har blandt andet arbejdet med marketing for mejerierne.

"Det var spændende år, men skulle jeg vælge om i dag, ville det blive noget med musik."

Den har altid været der ved siden af. Poul Raaby spillede kornet og basun i FDF-orkestret i Thisted, og ved gudstjenesterne i Stilling Kirke supplerer han i dag jævnligt på guitar eller basun. Desuden er han med i tre fritidsbands. "New Habits", hedder et af dem, som sidste år spillede på Skanderborg Musik Festival. "New Habits" gør det i blød rock og tilbagelænet blues. Salmer fik han for alvor et forhold til gennem ansættelsen som kirkesanger i Stilling for fem år siden. I 2007 udskrev daværende kirkeminster Bertel Haarder en konkurrence om at sætte melodi til fem udvalgte salmer. Poul Raaby deltog og blev optaget af genren.

steens@k.dk