Kirkevalg ender i kaos og endnu en kirkekonflikt: ”Jeg er helt målløs”

Syv medlemmer har forladt menighedsrådet, fire medarbejdere har sagt op, og et nyligt valg endte i kaos i fynsk sogn

200 deltagere samlet i Vor Frue Kirke i Assens i sidste uge. Aftenen endte med, at folk udvandrede fra kirken, valghandlingen blev aflyst, og et medlem trak sig fra menighedsrådet.
200 deltagere samlet i Vor Frue Kirke i Assens i sidste uge. Aftenen endte med, at folk udvandrede fra kirken, valghandlingen blev aflyst, og et medlem trak sig fra menighedsrådet. Foto: Kim Rune/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix.

”I kan ikke tvinge os til at gå af.”

Sådan lød det fra Vibeke Busse Andersen, formand for Assens-Gamtofte Menighedsråd, der stod midt i orkanens øje ved et suppleringsvalg med mere end 200 deltagere samlet i Vor Frue Kirke i Assens i sidste uge. Aftenen endte med, at folk udvandrede fra kirken, valghandlingen blev aflyst, og et medlem trak sig fra menighedsrådet.

Kristeligt Dagblad har været i kontakt med flere fremmødte, der beskriver valgbegivenheden som en bizar farce med kaotiske tilstande, hvor folk umotiveret indtog talerstolen, buhede, klappede og forsøgte at stoppe valget.

Siden er der indsendt klage til Fyens Stifts biskop over fejl på stemmesedlen, blandt andet over at det ikke fremgik, hvor mange man skulle stemme på.

”Jeg er helt og aldeles målløs over det, som skete. Jeg har aldrig oplevet noget tilsvarende,” siger Leif Laustsen, slagtermester i Assens, som havde meldt sit kandidatur til menighedsrådet og stod på stemmesedlen.

Mødet var en eskalering af en intern uro, som har ulmet i det vestfynske siden sidste menighedsrådsvalg i 2020.

”Vi havde tidligere et fantastisk menighedsråd, hvor vi altid fandt ud af tingene i god dialog,” siger Brita Leth, der i marts i år forlod menighedsrådet sammen med seks andre medlemmer efter 12 år som medlem, de sidste fire år inden fratrædelsen som formand.

Nye lokaler er stridens kerne

Ifølge flere af de udtrådte menighedsrådsmedlemmer er stridens kerne et køb af nye lokaler til et nyt sognehus, som flere af de nye menighedsrådsmedlemmer fik forpurret, ligesom de gang på gang lykkedes med at bremse initiativer og skabe en bidsk og uforsonlig stemning, lyder beskyldningerne.

Vi fik et klima, hvor det var kamp, trusler og skjulte dagsordener.

Brita Leth

”Jeg kunne ikke længere holde til at være der. Efter seneste valg i 2020 kom der tre nye medlemmer ind i menighedsrådet, og vi fik et klima, hvor det var kamp, trusler og skjulte dagsordener,” siger Brita Leth, der er folkeskolelærer på den lokale Peter Willemoesskolen.

Kristeligt Dagblad har forsøgt at få en kommentar fra den nuværende menighedsrådsformand, Vibeke Busse Andersen, til anklagerne, men uden held. I et læserbrev i Fyens Stiftstidende har formanden dog ytret sig på vegne af hele det nuværende menighedsråd:

”Vi er naturligvis meget kede af, at tre fra vores personale har søgt væk, men også over de mange rygter om dårligt arbejdsmiljø for de ansatte ved kirken. Menighedsrådet ønsker at skabe bedst tænkelige personaleforhold for alle ansatte og tog derfor oven på turbulensen, den massive afgang af rådsmedlemmer desværre førte til, kontakt til Folkekirkens Arbejdsmiljørådgivning (FAR) – og vi afventer nu rapport og anbefalinger, som naturligvis skal implementeres hurtigst muligt,” skriver hun.

En væsentlig grund til, at kirkekonflikten har skabt ravage i hele Assens og ikke blot er afgrænset til kirkens inderkreds, er, at kirkens organist og korleder gennem mere end 20 år for ganske nylig valgte at opsige sin stilling. Finn Pedersen er en af byens ildsjæle og har med Danmarks ældste drengekor, Syngedrengene, skabt et landskendt kor, der er vartegn for hele Assens.

”Jeg stiller op for at redde kirken og Syngedrengene. De er så vigtig en del af byen og vores dna. Vi kan ikke tåle at miste Syngedrengene,” siger Leif Laustsen, der vil trække en ny korleder til byen, som kan videreføre sang-arven.

Biskop over Feyns Stift Tine Lindhardt følger udviklingen i Assens tæt.

”Det er en trist situation for alle i Assens-Gamtofte Sogne. Stiftet er naturligvis i kontakt med sogne og provsti, og der bliver nu afholdt ekstraordinær valgforsamling, da det kan konstateres, at der ikke blev valgt fuldtalligt menighedsråd på valgforsamlingen. Jeg har derfor tillid til og forventning om, at menighedsrådet bliver fuldtalligt, og at alle vil tage det ansvar på sig at respektere hinanden og i fællesskab samarbejde for kirkens liv og vækst i pastoratet,” siger Tine Lindhardt, der har meddelt stiftsadministrationen, at den skal være til stede ved den ekstraordinære valgforsamling for at sikre, at alt forløber på en korrekt og værdig måde.