Tværreligiøs tænketank: ”Klima er det vigtigste emne for hele menneskeheden”

Det vigtigste tema i de to kommende valg er klimaet, lyder det fra det tværreligiøse forum Resam op til dets første offentlige event foran Christiansborg i dag. Der er både fordele og ulemper ved at melde ud under en valgkamp, siger kommunikationsekspert

Resam er en forkortelse for religion og samfund. Blandt medlemmerne er imamen Naveed Baig, tre biskopper i folkekirken, katolsk biskop i Danmark Czeslaw Kozon og overrabbiner Jair Melchior. Ifølge Jair Melchior var der ingen tvivl om, at netop klimaet skulle være det første tema, forummet bragte på banen.
Resam er en forkortelse for religion og samfund. Blandt medlemmerne er imamen Naveed Baig, tre biskopper i folkekirken, katolsk biskop i Danmark Czeslaw Kozon og overrabbiner Jair Melchior. Ifølge Jair Melchior var der ingen tvivl om, at netop klimaet skulle være det første tema, forummet bragte på banen. Foto: Nasa/Reuters/Ritzau Scanpix.

I december kom det frem, at et nyt forum for religiøse ledere havde set dagens lys, og nu er det klar med sin første melding.

Det sker, når biskop over Roskilde Stift Peter Fischer-Møller i dag vil læse en erklæring op foran Christiansborg om, at klimaet er den vigtigste dagsorden for de to kommende valg. Hensynet til klimaet bør gå forud for ønsket om økonomisk vækst, vil han sige på vegne af de 17 medlemmer af netværket med navnet Resam Forum, der i sin form minder om en tænketank.

Resam er en forkortelse for religion og samfund. Blandt medlemmerne er imamen Naveed Baig, tre biskopper i folkekirken, katolsk biskop i Danmark Czeslaw Kozon og overrabbiner Jair Melchior. Ifølge Jair Melchior var der ingen tvivl om, at netop klimaet skulle være det første tema, forummet bragte på banen.

”Jeg synes, at det er uden for enhver tvivl, at det er det vigtigste emne for hele menneskeheden. Det vedrører alle uanset religion og nationalitet, og derfor tror jeg, at det er vigtigt, at vi som repræsentanter for religionerne kommer ud med dette budskab. Vi vil appellere til lovgivere og til vores trosfæller om, at hvis vi kan bidrage med bare lidt, har vi gjort noget,” siger han.

Resam er ét blandt flere religiøse netværk, der er blevet til inden for det seneste år. Senest kom nyheden om en tænketank om kristenforfølgelser med teologer og lægfolk, og inden da blev der oprettet Tænketanken Eksistensen, der vil styrke dans-kernes viden om tro, og Foreningen Åndsfrihed med fokus på at tro og mene, hvad man vil.

Resam er imidlertid den eneste, der nu forsøger at trænge igennem med en offentlig begivenhed i dag foran Christiansborg. Og det kan godt være en god strategi, mener Karne Lykkebo, der er ledende partner i kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese, og som har erfaring med at hjælpe aktører til at få indflydelse på den politiske beslutningsproces.

”Der er fordele og ulemper ved at komme med meninger og holdninger midt i en valgkamp. Fordelen er, at der bliver skrevet enormt meget. Alle journalister er på overarbejde, og en dagsorden, der normalt ikke ville kunne flyve, kan måske få synlighed. Ulempen er, at under valgkampen taler man meget kort om de enkelte dagsordener, inden man går videre til en ny,” siger hun.

Derfor er det for tidligt at vurdere Resams potentielle gennemslagskraft, vurderer Karne Lykkebo. Det er stadig nyt med en religiøs forening, der vil præge den politiske debat, og meget afhænger af den følgende tids arbejde.

”Det handler ikke om, hvordan tænketanken lancerer sin første melding, men om hvordan den arbejder roligt og struktureret med at komme med meninger og holdninger i fremtiden. Fordelen for denne er, at religion allerede fylder meget i valgkampen, og især islam. Derfor kan det godt få opmærksomhed, at de her religiøse samfund går sammen,” siger hun.

Ifølge Karne Lykkebo er det desuden svært at sammenligne Resam med mere etablerede tænketanke, der arbejder markant anderledes.

”De fleste tænketanke laver analyser og beregninger ud over at have holdninger. Det hjælper dem til at komme ud, fordi både medier og politikere er interesseret i den viden, de kan generere. I dansk kontekst er der ikke mange rene holdningsbårne tænketanke som denne. Jeg er ikke sikker på, at den kan få lige så stor gennemslagskraft som de andre, men det må tiden vise,” siger hun.