Klokkespillet: Sådan spiller man på verdens største musikinstrument

Kirkeklokkerne er kæmpe store og larmer øredøvende højt. Alligevel er den største udfordring ved at spille på et klokkespil, at man har svært ved at høre, hvad man spiller

Et klokkespil lyder bedst på omkring 100 meters afstand. Klokkespilleren sidder dog ganske få meter fra klokkerne, hvor det kan være svært at fornemme, hvordan musikken lyder.
Et klokkespil lyder bedst på omkring 100 meters afstand. Klokkespilleren sidder dog ganske få meter fra klokkerne, hvor det kan være svært at fornemme, hvordan musikken lyder. Foto: Lene Ebbensgaard.

Det bliver kaldt verdens største musikinstrument. Men på trods af kirketårnenes klokkespils voldsomme volumen, kan man faktisk spille lige så hurtigt og varieret på de store klokker, som man kan på et orgel eller klaver.

I hvert fald når man er en lige så øvet klokkespiller som Peter Langberg. Han er klokkenist og underviser på klokkenistuddannelsen i Danmark en uddannelse han i øvrigt selv har fået etableret i Danmark. To gange om måneden spiller han desuden en halv times koncert på klokkespillet i Vor Frelsers Kirke i København.

LÆS OGSÅ: Dansk kirke spiller Postmand Per fra klokketårnet

Vores klokkespil har 4 oktaver. Det giver meget vide muligheder for, hvad man kan spille. I princippet kan man spille al musik, hvis det bare er skrevet om og arrangeret til klokkespil, siger Peter Langberg.

Klokkespillet i Vor Frelsers Kirke har 48 klokker, hvor den største klokke vejer over et par tons, mens den mindste blot vejer godt 20 kilo. Klokkernes knebel er forbundet med nogle lange stænger til et klaverlignende instrument i et rum under klokkerne. Her sidder klokkespilleren og kan spille på klokkerne ved at slå med let knyttede hænder på de stokke på størrelse med overskårne kosteskafter, der udgør tangenterne på klaviaturet. Klokkespilleren kan også spille på klokkerne med fødderne lige som på et kirkeorgel. Klaviaturet er indrettet sådan, at man kan spille alle tonerne med hænderne, mens de nederste halvanden oktav også kan spilles med fødderne.

Et af de særlige kendetegn ved lyden af et klokkespil er, at den har en mørkere og mere melankolsk klang end andre instrumenter. Det skyldes, at klokkernes overtoner klinger i mol, mens de på alle andre instrumenter klinger i en lysere dur. Derfor skal musikstykkerne omformes en smule, så de kommer til at klinge korrekt.

Desuden skal musikstykker arrangeres efter, at de store, dybe klokker har en meget større gennemslagskraft end de små klokker.

LÆS OGSÅ: Kritik af frit spil for kirkeklokker

Hvis jeg bare spillede en salme direkte fra Koralbogen, ville det lyde dårligt. Så ville basdelen og tenordelen dominere meget, og man vil ikke få melodien så klart frem. En salme skal derfor ofte skrives om til en enklere og lettere udgave for at lyde godt på et klokkespil, siger Peter Langberg.

Selvom kirkeklokkerne kan høres over det meste af Christianshavn, er den største udfordring ved at spille på klokkespillet alligevel, at man har svært ved at høre, hvad man spiller.

Klokkespillet er beregnet til at høres på godt 100 meters afstand. Og lige nøjagtigt her, hvor man sidder og spiller, er det ringeste sted at lytte til klokkerne. Du skal derfor vide, hvordan det lyder, når du spiller. At når du gør den bevægelse, så lyder det sådan, siger Peter Langberg. Den fornemmelse får man blandt andet ved at høre optagelser af sig selv spille og ved at have en lærer, der kan forklare, hvordan det lyder på afstand.

Ud over det manuelle klaviatur sidder der også et automatisk værk på klokkespillet. Det spiller en lille melodi hver time og er styret af en computer, hvor melodierne er indprogrammeret.

Der har været klokkespil i Danmark flere hundrede år tilbage. Alligevel er de fleste klokkespil i dag af relativt nyere dato. Klokkespillene har nemlig været væk fra landet i en årrække. I 1807 under det engelske bombardement blev klokkeværket i Vor Frue Kirke i København smadret. Det var byens sidste melodispillende klokker. Og i 1859 blev landets sidste klokkespil ødelagt under en brand i Frederiksborg Slot.
Landet stod uden klokkespil i en årrække, men i 1928 begyndte man at etablere et nyt klokkespil i København i Vor Frelsers Kirke på Christianshavn.

I dag er der 100 klokkespil over hele landet, hvilket gør Danmark til det land i verden med tredjeflest klokkespil. Traditionen med klokkespil stammer fra Flanderen, og det er også netop Holland og Belgien, der er de to lande i verden med flest klokkespil.

LÆS OGSÅ: Danmark har nu 100 klokkespil

Det er dog kun omkring 25 af de danske klokkespil, der er deciderede koncertklokkespil som det i Vor Frelsers Kirke. De andre er udelukkende styret af en computer og har altså ikke noget klaviatur, man manuelt kan spille på.