Prøv avisen

Klosterferier er populære i Europa

Et af de mest kendte kloster-rejsemål i Europa er den græske halvø Athos med 20 klostre og 2200 munke. Det er dog fortsat kun mænd, der har adgang til området. – Foto: .

Flugten fra det moderne, talende samfund giver klostrene nye opgaver i hele Europa

Det er ikke kun pilgrimsvandringer, der tiltrækker sig stadig større in-teresse. Også klostre er blevet tilflugtssteder for europæere, der vil væk fra hverdagens stress.

Den nye form for turisme får flere og flere klostre til at åbne dørene for overnattende gæster, for det er ligefrem blevet "in" hos europæerne at holde ferie i klostre og deltage på lige fod med munke og nonner i klosterlivet.

Hvert år stiger antallet af mennesker, der ønsker at holde ferie i et kloster. Vi bliver kontaktet både af mænd og kvinder, der vil holde ferie i et af klostrene her i området. Det drejer sig såvel om folk med som uden konfession, og der er tale om alt lige fra topchefer til studenter, siger Brigitta Buchler fra det katolske bispekontor i den tyske by Mainz.

I nogle klostre er nonnerne og munkene pålagt tavshed, og selvom overnattende turister også skal overholde denne regel, skræmmer det ikke folk væk.

Vi lever i en verden, hvor det næsten betragtes som en dødssynd at tie stille i længere tid ad gangen. Flere og flere mennesker ønsker at flygte fra denne strøm af ord, og adskillige klostre, der har forpligtet sig til tavshed, er ved at få øjnene op for, at der ligger en ny indtægtskilde her, siger den schweiziske mediepsykolog Johanna Lutz.

Når europæerne ønsker at holde ferie væk fra det talende samfund, er netop klostrene særligt velegnede som tilflugtssteder, fordi bærbare computere, fjernsyn og radio som regel er bandlyst inden for murene.

I takt med at flere mennesker lider af burn-out-syndrom, hvor man føler sig udbrændt, vil interessen kun stige yderligere for ferier i klostrenes stilhed, forudser Johanna Lutz.

Lige så forskellige som Europas klostre er, lige så alsidige er de tilbud, som klosterturisterne kan vælge imellem.

Et af de mest kendte kloster-rejsemål i Europa er den græske halvø Athos, hvor kun mænd har adgang. Og som en kontrast til Athos-halv-øens 20 klostre og 2200 munke ligger for eksempel det ensomme lille eremit-kloster Eremo delle Carceri i Italiens bjerge. Klostret kan højst have to besøgende gæster udelukkende mænd ad gangen. De får egne celler, men deltager ellers i klosterlivet på lige fod med de fire munke, der bor på stedet.

Ungdommen har også sit eget kloster i Taizé, en lille landby i Bourgogne i Frankrig. Hertil valfarter 100.000 unge fra hele Europa hvert år.

Og for de europæere, der længes efter stilhed, men ikke har lyst til at give afkald på luksus, er der nu opstået en helt ny form for klostre: de såkaldte wellness-klostre.

Det er klostre, der er bygget om til at tilgodese turisternes sjælelige såvel som fysiske velbefindende. Udover bøn og meditation tilbyder klostrene også særlige ernærings-bevægelses-terapier, helbredende faste og yoga. Ofte er bygningerne endda udstyret med massagerum, sauna og swimmingpool.

dachs@kristeligt-dagblad.dk