Prøv avisen

Københavns storsogn lukker – også for begravelser

Apostelkirken er en af de syv kirker i Vesterbro sogn, som lukker. Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix

Der vil hverken blive afholdt gudstjenester, dåb, vielser eller begravelser Vesterbro Sogns syv kirker, oplyser menighedsrådet

Al aktivitet i syv af Københavns kirker er blevet fuldstændig sat på pause som følge af corona-udbruddet. Det er menighedsrådet i Vesterbro Sogn, der har taget den vidtgående beslutning at indstille alle gudstjenester, kirkelige handlinger såsom dåb og bryllup indtil videre. Sognet, der har syv kirker, vil heller ikke afholde flere begravelser end dem, der allerede er planlagt til de næste par dage.

Beslutning blev truffet i går aftes, forklarer menighedsrådsformanden Jens Andersen.

”Vi har lukket kirkerne fuldstændig, bortset fra allerede planlagte begravelser,” siger han.

Ved gårsdagens pressemøde i Statsministeriet opfordrede statsminister Mette Frederiksen (S) trossamfund til at følge de anbefalinger, der er blevet givet til landets offentlige kulturinstitutioner, nemlig at holde lukket.

Biskop over Viborg Stift, Henrik Stubkjær, har siden forklaret til Kirke.dk, at han forventer, at der formentlig vil være ”en del gudstjenester, der bliver aflyst – for ikke at sige dem alle sammen.” Han tilføjer, at der så skal findes en løsninger på, hvordan man kan få begravet, døbt, viet og konfirmeret folk. Indtil videre har det dog lydt fra andre kirker, at det stadig vil være muligt at afholde dåb, vielser og begravelser fremover, dog med begrænset deltagerantal.

Hos Vesterbro Sogn ved man endnu ikke, hvad der skal ske med dem, der dør i den kommende tid.

”Der må vi være ærlige og sige, at det har vi ikke et svar på endnu. Vi har i første omgang haft fokus på at handle hurtigt, og så afventer vi nærmere vejledning fra biskopperne,” siger Jens Andersen.

Han forklarer, at de nu er gået i gang med at finde ud af, hvordan de kan være kirke uden at mødes fysisk. De har flere ansatte i kirken, der arbejder med kommunikation, og de ser i øjeblikket på, hvordan kirken kan bruge Facebook og andre hjemmesider yderligere i det kirkelige arbejde og eventuelt til en form for dagens ord, søndagens prædiken, chat og lignende i den kommende tid.

”Vi går ud fra, at det her kommer til at vare i lang tid og kan meget vel også strække sig hen over påsken. Vi går derfor i gang med at tænke kreativt i forhold til, hvordan vi kan fejre påsken på alternative måder uden at mødes fysisk,” siger han.

Landets biskopper mødes i løbet af formiddagen og ventes at komme med en udmelding i løbet af torsdagen, hvad corona-udbruddet betyder for folkekirkens aktiviteter.