Kom med bag kulisserne til DR's trosprogrammer

Hvordan foregår det, når Anders Laugesen laver radioprogrammer i sin skurvogn, eller påskens tv-gudstjenester skal produceres? DR sender flere forskellige programmer om tro på både radio og tv, og her kan du læse eller genlæse fire artikler, der tager dig med under optagelserne

Inde i Slotskirken i Skanderborg er præst, kor og menighed i gang med selve gudstjenesten, men udenfor kirken holder DR´s såkaldte OB-vogn, hvor selve redigeringen af gudstjenesten finder sted imens.
Inde i Slotskirken i Skanderborg er præst, kor og menighed i gang med selve gudstjenesten, men udenfor kirken holder DR´s såkaldte OB-vogn, hvor selve redigeringen af gudstjenesten finder sted imens. Foto: Lars Aarøe, Fokus.

Hver onsdag formiddag byder radiovært Anders Laugesen lytterne velkommen til en halv times program om tro, værdier og livserfaringer.

"Mennesker og tro" er dog bare et af flere programmer om tro, som DR sender i løbet af en uge.

Hver morgen er der for eksempel direkte transmission af Morgenandagten fra Københavns Domkirke.

Og hver søndag kan man på DRK se ugens tv-gudstjeneste, som DR har optaget i forskellige kirker rundt om i landet, eller lytte til formiddagens radiogudstjeneste.

Men et er, hvad lyttere og seere oplever, når radioen eller fjernsynet er tændt. Noget andet er, hvad der sker bag kulisserne, når programmerne optages.

Det kan du blive klogere på ved at læse eller genlæse en række artikler, som går bagom programmerne. 

Klar til optagelse: Når tv-gudstjenesten skal i kassen

Ungdomspræst Peter Tast står for tv-gudstjenesten på DR K palmesøndag, der i denne uge blev optaget af DR i Skanderborg Slotskirke. Seerne kan blandt andet glæde sig til at opleve en syngende Elvis, alias kirketjener Karsten Holm, et stofæsel på hjul og masser af viftende palmeblade fra den fremmødte menighed.
Ungdomspræst Peter Tast står for tv-gudstjenesten på DR K palmesøndag, der i denne uge blev optaget af DR i Skanderborg Slotskirke. Seerne kan blandt andet glæde sig til at opleve en syngende Elvis, alias kirketjener Karsten Holm, et stofæsel på hjul og masser af viftende palmeblade fra den fremmødte menighed. Foto: Lars Aarøe, Fokus

”Når nu Elvis kommer ind i kirken og går op mod alteret, så må I meget gerne vifte med de palmeblade, I har fået. Det ville også være fint, hvis I kommer med nogle tilråb som for eksempel 'Halleluja' - og jeg følger så efter Elvis, sammen med æslet.”

Ungdomspræst Peter Tast er ved at forberede menigheden til optagelse af den tv-gudstjeneste, der skal sendes på DR K palmesøndag.

Han er en af fire præster fra Skanderborg, der har sagt ja til at stå for de gudstjenester, der kommer på skærmen i marts - og nu er det så lige op over, at det hele skal klappe, og kameraerne begynder at optage.

Læs eller genlæs artiklen her

Radiovært sender trosstof fra en skurvogn: Her er der rum til eftertænksomhed

Foto: Bo Amstrup

I halvandet år har Anders Laugesen sendt sine programmer fra den røde skurvogn på marken. Den ligger bag hans nedlagte husmandssted, hvor han bor med sin hustru, Sara, og otteårige datter, Anna-Birgitta.

For at komme hen til skurvognen skal man gå over gårdspladsen, hvor to kæmpehunde tager imod, ind gennem en tidligere stald og ud på en lille marksti, der fører hen til skurvognen.

”Det er jo faktisk det yderste studie i DR's sendenet,” siger Anders Laugesen og smiler bredt.

Hver onsdag sender han direkte til hele landet fra de få kvadratmeter ude på marken via et hjemmebygget radiostudie.

Han har selv været med til at trække kabler og forbinde mixerpulten med de ni mikrofoner, der er fordelt i rummet, så man som lytter kan danne sine egne billeder, når man hører bøger blive åbnet, får stemningen med fra ilden i brændeovnen og fornemmer den friskbryggede kaffe i kopperne. 

Læs eller genlæs artiklen her 

24.000 radiolyttere begynder dagen sammen med Morgenandagten

Foto: Leif Tuxen

I Vor Frue Kirke i hjertet af København har den lille viser passeret 8. Uden for domkirken er morgentrafikken på sit højeste, og for mange er arbejdsdagen ved at begynde.

Omkring 25 mennesker har fundet plads i kirken, hvor sognepræst Jesper Stange sidder klar. Da kirkeklokkerne ringer, og koret går i gang, er det ikke bare de 25 kirkegængere, der lytter med.

Omkring 24.000 mennesker har radioen tændt, når DR hver morgen sender Morgenandagten på P2.

”Nåde være med jer, og fred fra Gud, vor Far, og vor Herrre Jesus Kristus,” er de første ord, præst Jesper Stange lader strømme ud i kirkerummet og ind i DR’s mikrofoner.

Jesper Stange har været præst i kirken i snart 17 år, og lige så længe har han været med til at stå for Morgenandagten. Hans dybe, rolige stemme er velkendt blandt mange af andagtens lyttere, og selv genkender han dem, der starter deres dag i kirken.
 
”Der er nogen, der kommer så fast til Morgenandagten, at det er lige før, man ringer og tjekker, hvis de ikke er her,” siger han om de få, men trofaste tilhængere. 

Læs eller genlæs artiklen her 

Gudstjeneste på P1: Et kig bag radiokirkens lydbillede

Den er gal fra begyndelsen.

Tekniker-Johnny sidder i DRs hvide vogn og har skruet op for de mikrofoner, der skal få klokkerne i Rødovre Kirkes tårn til at bimle hjemme i de danske stuer.

Men ud over en let susen fra bilerne på vejen udenfor er der stille. Sekunderne går. Syv, otte, ni. Så begynder klokkerne i den rødkalkede kirke endelig at svinge.

"Det var da vist en svipser," konstaterer Bjarne, tekniker nummer to.

Klokken er 9.55 søndag formiddag, og indenfor er kirken næsten fyldt.

Bagest op ad væggen sidder en tæt mand med blussende kinder og hovedtelefoner på. Han holder et manuskript i venstre hånd, og i sin højre, som hviler på maven, holder han en mikrofon.

I mikrofonen taler en rutineret stemme til de cirka 60.000 lyttere, som følger søndagens højmesse over radioen. Det har stemmen gjort cirka 1000 gange før.

Den tilhører 66-årige Jakob Zeuthen, og efter 20 år som vært for radiogudstjenesterne står han i dag for den sidste. Kristeligt Dagblad er taget med DR i kirke for at overvære, hvordan en gudstjeneste til ørerne skrues sammen.

Læs eller genlæs artiklen her