Kommune vil overtage plejehjem fra kristen organisation

I over 40 år er Dalsmark Plejehjem i Rinkenæs blevet drevet ud fra kristne værdier. Men nu har Sønderborg Kommune besluttet sig for at overtage opgaven fra Danske Diakonhjem, som holder debatmøde om sagen i aften

"Kommunen siger, at de vil holde fast i hjemmets værdisæt, men reelt set kan de jo ikke bare overtage vores værdisæt, som bygger på et kristent menneskesyn og det at møde medmennesket, hvor det er," lyder det fra direktør for Danske Diakonhjem Emil Tang. (Arkivfoto)
"Kommunen siger, at de vil holde fast i hjemmets værdisæt, men reelt set kan de jo ikke bare overtage vores værdisæt, som bygger på et kristent menneskesyn og det at møde medmennesket, hvor det er," lyder det fra direktør for Danske Diakonhjem Emil Tang. (Arkivfoto) Foto: Sophia Juliane Lydolph

Når man klikker sig ind på Dalsmark Plejehjems hjemmeside, bliver man budt velkommen til et sted ”med hjemlighed og hjerterum”, der bygger på værdier som ligeværd og omsorg for menneskers åndelige behov. Det sidste kommer blandt andet til udtryk med faste gudstjenester og andagter samt i det kristne menneske- og livssyn, som går igen hos personalet og de op til 38 beboere på hjemmet i sønderjyske Rinkenæs. Spørgsmålet er, om dette vil ændre sig næste år. For i denne måned kom det frem, at Sønderborg Kommune har opsagt aftalen med organisationen Danske Diakonhjem, som i over 40 år har drevet plejehjemmet. I stedet vil kommunen selv tage sig af driften fra 2020.

Beslutningen har skabt bekymring hos Dalsmark Plejehjems beboere og deres pårørende samt hos Danske Diakonhjem, som i aften holder debatmøde om sagen. For selvom kommunen har sagt, at de vil overtage driften på en måde, hvor alt forbliver som før, så vil værdisættet blive presset.

Det mener direktør for Danske Diakonhjem Emil Tang.

”Kommunen siger, at de vil holde fast i hjemmets værdisæt, men reelt set kan de jo ikke bare overtage vores værdisæt, som bygger på et kristent menneskesyn og det at møde medmennesket, hvor det er. De kommer til at drive det med deres egne værdier, og jeg siger ikke, at det er dårligt, men det bliver anderledes. En meget stor del af vores hjems beboere vælger os på baggrund af værdisættet, og derfor er det alvorligt,” siger han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Danske Diakonhjem kunne sidste år fejre 60-årsjubilæum og er i dag den største ikke-kommunale aktør på ældreområdet. De seneste år har organisationen oplevet en stigende efterspørgsel og har i dag 39 plejehjem samt nye på vej i blandt andet Horsens, Aalborg, Haderslev og Nørager.

”Jeg oplever, at vi kommer med et tilbud, som er efterspurgt i kommunerne. Vi har erfaring og får god omtale, og ud over økonomiske fordele for kommunen spiller det en rolle, at vi har et værdisæt, hvor vi vil tage udgangspunkt i, hvad det enkelte menneske har brug for og vil. Derfor undrer det mig, at Sønderborg Kommune vil opsige aftalen med os,” siger Emil Tang.

Begrundelsen fra Sønderborg Kommune lyder, at plejehjemmet har været drevet af Danske Diakonhjem så længe, at opgaven ifølge eksterne advokater skal sendes i udbud. Da kommunen ikke ved, hvem der kan finde på at byde på opgaven, har de valgt selv at påtage sig den, siger formand for Social- og Seniorudvalget Preben Storm (S).

”Vi har intet imod Danske Diakonhjem, men frygter, at driftsaftalen kan gå til en anden ekstern aktør, hvis vi sender den i udbud. Derfor har vi vurderet, at Dalsmark Plejehjem bedst kan komme til at køre på helt samme måde som i dag, hvis vi tager opgaven. Vi har i forvejen plejecentre, der kører i forskellige retninger, hvad angår strategier, værdier og holdninger, og derfor kan vi sagtens bevare værdisættet som i dag. Hvis der er faste morgenandagter eller lignende, kan de køre videre som nu,” siger han.

At værdisættet kan spille en stor rolle for plejehjems-beboere, er ikke noget, som Dansk Diakonhjem finder på. Det siger Nina Bruun, der er konsulent med ansvar for plejehjem hos Ældre Sagen og blandt andet ser på ældres valg af plejehjem.

”Helt grundlæggende er det, der betyder noget, at man kan fortsætte med at leve et liv, der minder mest muligt om det liv, man har levet hidtil. For mange er det vigtigt at blive i lokalmiljøet og være tæt på venner og bekendte, og derudover kan værdisættet have betydning. Vi ser flere små profilpleje-hjem skyde op med fokus på dyre- og udeliv, sport og leg eller kristne fællesskaber. Mange tror på, at de ved at flytte ind ved nogen, der deler deres interesser, i højere grad også vil kunne fortsætte det liv, de har levet,” siger hun.

Ifølge Danske Diakonhjem tager Sønderborg Kommune fejl i sit argument om, at driftsaftaler for de ikke-kommunale plejehjem skal sendes i udbud. Direktør Emil Tang håber, at de lokale politikere vil ændre beslutningen, når de indser, at den er truffet på et ikke-oplyst grundlag. Men det ser politiker Preben Storm ingen grund til.

”Nu er beslutningen truffet, og hvis vi skal forhøre os hos seks-syv jurister hver gang, vi beslutter noget, bliver det for omstændeligt,” siger han.