Konfirmander arbejder videre med tro, selvom konfirmationen er udsat

Før coronapandemien brugte de spirende konfirmander et par timer om ugen på at gå til præst. Nu foregår konfirmationsforberedelsen derhjemme foran computeren, og det kan mærkes hos FolkekirkensKonfirmandcenter, der har oplevet en kraftig stigning i trafik på sin hjemmeside, som nu tilbyder digital undervisning

Det er denne situation, de mange unge under konfirmationsforberedelse venter på: At kunne samles i kirken som konfirmander og markere den store dag for så bagefter at feste med familie og venner derhjemme. Billedet er fra før coronakrisen. – Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix.
Det er denne situation, de mange unge under konfirmationsforberedelse venter på: At kunne samles i kirken som konfirmander og markere den store dag for så bagefter at feste med familie og venner derhjemme. Billedet er fra før coronakrisen. – Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix.

Forårets konfirmationer er udskudt, og da de spirende konfirmander ikke må samles hos præsten, må undervisningen i stedet komme til dem. Det bliver lettere takket være et nyt initiativ hos Konfirmandcenteret, der er en del af Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter. Normalt plejer Konfirmandcenteret at udvikle fysisk materiale og undervisningsforløb til præsterne, som de kan give til konfirmanderne. Men på grund af coronapandemien har de tænkt i nye baner.

At der arbejdes, har man kunnet se de seneste uger på brugen af et populært undervisningsmateriale på Konfirmandcenterets hjemmeside, der hedder ”e-påske”.

Her er konfirmanderne blevet introduceret for påskens budskab gennem opgaver, fortællinger, salmer og meditation. Konfirmanderne har hjemmefra kunnet gennemgå forløb om hver af de fire påskedage. Og det har i denne måned givet langt større trafik på hjemmesiden end normalt, fortæller Finn Andsbjerg Larsen, der er leder af Konfirmandcenteret.

”Vores målgruppe plejer at være cirka 2000 præster, men i kraft af de nye digitale forløb, vi har udviklet, der er rettet direkte mod konfirmanderne, har vi pludselig fået en målgruppe på 45.000. Det betyder, vi har tredoblet vores sidehenvisninger, og at vi har haft 30.000 sidehenvisninger om ugen,” siger Finn Andsbjerg Larsen, der er leder af Konfirmandcenteret.

Den voksende trafik på hjemmesiden er, ifølge Finn Andsbjerg Larsen, et udtryk for, at præsterne har taget det nye materiale til sig. Og konfirmanderne går nu ind og løser opgaverne på hjemmesiden frem for i konfirmandstuen. Men han tilføjer dog:

”Desværre må vi også erkende, at der er en gruppe af præster, som slet ikke gør noget. De end ikke orienterer deres konfirmander om den aktuelle situation, og det er vi meget rystede over. Som præst kan man ikke svigte en del af menigheden, som i forvejen er ramt, når mulighederne for digital kommunikation ligger tilgængelige.”

En af de præster, der dog har benyttet sig af det nye materiale, er Karen Togsverd Hansen, der er sognepræst i Skæring Kirke i Østjylland. Hun har blandt andet hevet e-påske-materialet ned fra den digitale hylde og delt det med sine konfirmander, for hun fandt det vigtigt, at konfirmanderne fik påsken med, selvom den fysiske undervisning var afbrudt.

”Jeg ser det som afgørende, at de får en forståelse for, hvorfor vi fejrer påske, og hvorfor det er den vigtigste kristne højtid. I det nye indhold indgår både viden og praksis. Eksempelvis opgaven til skærtorsdag, hvor konfirmanderne skulle vaske et familiemedlems fødder, efter de har hørt bibelteksten,” siger Karen Togsverd Hansen.