Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Konfirmander leger Luther

Skipper Clement var også med. Her er hans bondehær i kamp mod adelen ved Nørre Vosborg. Foto: Jens Bach

Rollespillet ”Luthers Nøgle” er blevet en landsomfattende succes. 300 konfirmander fra Ringkøbing var med på herregården Nørre Vosborg i Vestjylland. I september gentages spillet med konfirmander i blandt andet København, Aarhus, Haderslev og Aalborg

300 konfirmander vælter ud af busserne, og forvandles straks efter til fromme pilgrimme på jagt efter ”Luthers Nøgle”. Forbavsende, hvilken forskel det kan gøre at hæfte et tæppe over skuldrene som kappe. Tidsrejsen til middelalderen er begyndt, desværre ledsaget af en særdeles nutidig småregn, der får det til at dryppe fra næserne og gør det hele lidt klamt og koldt, men det synes ikke at genere de unge.

Og i ”Skærsilden” er de særdeles livlige djævle sminket med vandfast farve i ansigtet, så de holder facaden, mens de sætter unge syndere til som straf at skære sild i småstykker. Det har flere af dem tydeligvis ikke prøvet før, så der gås forsigtigt og prøvende til opgaven.

Kort derfra er en katolsk messe i gang. Udenfor kan der købes afladsbreve, som kan forkorte opholdet i skærsilden, og man kan møde den katolske biskop, hvor der bag forklædningen med middelalder-katolsk kåbe og bispehue gemmer sig en luthersk biskop.

Niels Henrik Arendt, tidligere biskop i Haderslev Stift, er blandt de 150 frivillige, der som skuespillere og statister sætter rammerne for denne udgave af det reformatoriske rollespil “Luthers Nøgle”, der nu for fjerde år udspiller sig på herregården Nørre Vosborg, 20 kilometer vest for Holstebro.

”Det her går naturligvis også ud på at lege med børnene og give dem en god oplevelse, men samtidig får de en kirkehistorisk viden, ikke mindst i de forudgående konfirmandtimer, hvor man har forberedt sig til arrangement,” forklarer biskoppen i en pause, mens der er travlhed hos afladshandleren ved siden af.

I et lille telt holder ”den nye kirke” til, hvor rollespillets lutherske præster varmer sig med en kop kirkekaffe, inden næste hold stryger forbi. De unge bliver spurgt, hvem det så er, der står bag denne ny-reformerte kirke, hvor syndsforladelse ikke længere skal tilkøbes i form af afladsbreve, men er gratis.

”Borgmesteren!” kommer det hurtigt fra en af konfirmanderne.

”Nej, det er da Luther,” mener en anden.

Ude på markedspladsen hærger inkvisitionen, mens Skipper Clements bondehær kæmper med adelen oppe ved herregården. Der er dans i teltet, hvor Luthers kone, Katharina, bespiser en flok frafaldne nonner. I den indre gård mellem Nørre Vosborgs hvidkalkede bygninger prædiker Hans Tausen og Peder Palladius det nye lutherske evangelium.

Naturligvis er der også en hellig kilde med løfte om helbredelse, og i et hjørne har bogtrykkeren travlt - bogtrykkerkunsten spillede en væsentlig rolle for udbredelsen af de reformatoriske skrifter i Europa. I det modsatte hjørne sætter en kokkepige skræk i livet hos en gruppe konfirmander med sin levende beretning om det stedlige spøgelse.

Oplysning og overtro gik hånd i hånd i reformationstiden, og nede i Nørre Vosborgs fangekælder kan man møde spøgelset selv med et barnehjerte i hånden.

Et farverigt og blandet mønster af historier, opgaver og udfordringer væver sig ind i spillet, men det overordnede teologiske omdrejningspunkt er skriftstedet fra Matthæus-evangeliet kapitel 16, 19. Om ”nøglemagten”, som den middelalderlige katolske kirke byggede sin autoritet på, og hvordan det så udlægges med ”Luthers Nøgle”, hvor det enkelte menneskes forhold til Vorherrre gennem ”Ordet” - Kristus - vægtes, forklarer sognepræst Inge-Dorthe Kaasgaard.

”Luthers Nøgle”, som blev spillet på Nørre Vosborg i tirsdags, er skabt af to spiludviklere, Kristian Dreinø og Hans Henrik Engberg, i samarbejde med teologer og historikere. Det var præster fra Haderslev Stift, der fik idéen, og det blev spillet her første gang i 2007.

Siden har præster og provstier landet over taget det i brug som del af konfirmandundervisningen. Siden 2007 har over 12.000 konfirmander været med på denne valfart i middelalderens Danmark.I år deltager over 5000 konfirmander i rollespillet 10 forskellige steder i landet. Efter Nørre Vosborg spilles det i september i Aabenraa, Vitskøl, Vestvolden København, Aarhus, Haderslev, Aalborg. Alle steder tilpasset de lokale forhold, så man også får lidt af lokalhistorien med.

Selvom de kirkehistoriske modsætninger stilles op imod hinanden i det reformatoriske drama, har spiludviklerne forsøgt at give et nuanceret billede af Reformationen, understreger de. Kristian Dreinø og Hans Engberg er pædagoger, og afgørende for dem har været at skabe et historisk spil med vægt på legen og et godt socialt samspil mellem børnene, siger Kristian Dreinø.

To katolske biskopper sammen med afladspræsten, Dorrit Thøstesen. De to biskopper spilles af den afgåede biskop i Haderslev Stift, Niels Henrik Arendt (t.v.) og Knud Jacobsen, pensioneret læge og tidligere politiker. Foto: Jens Bach