Konfirmander undervises i Greta Thunberg som en moderne Luther

Elever skal lære, at Martin Luthers oprør i 1517 på mange måder ligner klimaaktivisten Greta Thunbergs, lyder det i ny undervisningsøvelse fra Folkekirkens Konfirmandcenter. Men Greta Thunbergs fokus på skyld og skam er netop det, Martin Luther gjorde op med, mener sognepræst

Det er en uskøn blanding af tro og politik at sammenligne Martin Luther med klimaaktivist Greta Thunberg, mener sognepræst ved Sct. Matthæus Kirke i København Birgitte Kragh Engholm.
Det er en uskøn blanding af tro og politik at sammenligne Martin Luther med klimaaktivist Greta Thunberg, mener sognepræst ved Sct. Matthæus Kirke i København Birgitte Kragh Engholm. Foto: Mike Blake/Reuters/Ritzau Scanpix.

Når Greta Thunberg protesterer mod idéen om, at økonomisk vækst kan løse klimaproblemerne, ligner hun på mange måder Martin Luther, der i 1517 gjorde op med tanken om aflad. Sådan lyder det i en ny undervisningsøvelse, som Folkekirkens Konfirmandcenter har lagt på nettet til fri afbenyttelse i konfirmandundervisningen. I øvelsen opfordres præster til at tale med deres konfirmander om, hvordan den 16-årige svenske klimaaktivist ligner reformatoren. Ifølge konfirmandcentret er der nemlig mange paralleller mellem de to personers oprør.

Men det er en uskøn blanding af tro og politik, mener sognepræst ved Sankt Matthæus Kirke i København Birgitte Kragh Engholm, der er kendt modstander af at blande politik og kristendom sammen. Ifølge hende er sammenligningen mellem de to helt hen i vejret.

”Jeg synes, at Luther gjorde det helt modsatte af, hvad Greta Thunberg gør i dag. Luther gjorde op med hele denne katolske idé om skyld og skam, og at man kunne redde mennesker ved at prikke til deres skyldfølelse. Greta Thunberg er ligesom kirken på Luthers tid, for hun udskammer og appellerer til skyldfølelsen på samme måde. Det er ikke kristendom. Kristendom er at forstå, at man er elsket af Gud og dermed sat fri til at gøre godt. Ikke den anden vej rundt, som er det underliggende budskab hos Thunberg,” siger hun.

Den analyse deler Eva Holmegaard Larsen til dels. Hun er sognepræst i Nødebo og Gadevang i Nordsjælland og har selv tidligere sammenlignet Greta Thunberg med Johannes Døberen. Hun er dog ikke helt afvisende over for at bruge øvelsen. Hun understreger, at Greta Thunberg er en genkendelig person for børn i konfirmationsalderen, og at man gennem øvelsen også vil kunne fortælle om, hvorfor Luthers projekt var helt anderledes end, hvad den 16-årige klimaaktivist står for.

”Jeg kunne godt finde på at sammenligne Greta Thunberg med Luther som et pædagogisk greb, men kun for at fortælle, at Luther også var en indigneret og lidenskabelig person, der havde noget på hjerte. Men der stopper også al lighed, for Thunberg taler i sort-hvid, og det gjorde Luther netop ikke. Kirkens opgave er at prædike, at Gud lader solen skinne over både onde og gode, og at svaghed og syndighed er et menneskeligt vilkår og noget, vi har tilfælles. Greta Thunberg er selvretfærdig, og det kan man vist ikke sige om Luther,” siger hun.

Folkekirkens Konfirmandcenter fik idéen til øvelsen fra en klumme i Kristeligt Dagblad af professor emeritus Per Øhrgaard, der sammenlignede Greta Thunberg og Luther på en række områder. Det fortæller lederen af centret, Finn Andsbjerg Larsen, som ikke er enig i kritikken af, at man sammenblander tro og politik.

”Jeg synes ikke, man promoverer et særligt syn på klimapolitikken med denne øvelse. Hvis man har bare en smule fornemmelse for didaktik og pædagogik, vil man vide, at dette dybest set handler om at stå op imod magthavere. Det gjorde både Luther og nu Greta Thunberg, og det er det, vi sammenligner,” siger han.

Greta Thunberg udskammer og udpeger skyldige. Er det ikke det, Martin Luther gjorde op med i sin tid?

”Jeg synes, at det er et mere centralt punkt, at hun gør op med tanken om økonomisk vækst. Det ligner på mange måder det oprør, Luther gjorde mod hele afladstankegangen.”

Hvis man kan sammenligne enhver, der gør oprør, med Luther, er der vel mange præster, der ser for eksempel Søren Krarup som en bedre sammenligning med Luther. Ville det ikke være mærkeligt at undervise i den sammenligning?

”Jeg tror ikke, der er mange konfirmander, der identificerer sig med Søren Krarup. Pointen med denne øvelse er at finde noget genkendeligt fra de unges verden som et pædagogisk redskab til at undervise i Luther og Reformationen. Greta Thunberg er genkendelig. Søren Krarup er ikke genkendelig for dem.”