Konfirmander spiller sig til viden om tro i Møborg

Vestjysk sognepræst har udviklet et spil ud fra historien om kejser Konstantin den Store. Siden sommer har eleverne kæmpet om at vinde spillet, der fortsætter, indtil de skal konfirmeres

Sognepræst Carsten Riis Jensen spiller selv Xbox med sine børn og har også spillet mange brætspil gennem tiden. Nu har han udviklet et spil for konfirmander. –
Sognepræst Carsten Riis Jensen spiller selv Xbox med sine børn og har også spillet mange brætspil gennem tiden. Nu har han udviklet et spil for konfirmander. – . Foto: Jens Bach.

Tre af de ni kommende konfirmander viser sig at have glemt deres bibeler, da de møder op til konfirmandundervisningen i Møborg præstegård i Vestjylland.

Den er ikke helt god, mener sognepræsten Carsten Riis Jensen, der finder en kuglepen frem. Han bærer en mørkeblå hættetrøje med et tryk, hvor Jesus sidder sammen med Spiderman, Hulk og andre superhelte og siger ”... og det var sådan, jeg reddede verden”.

”Så må jeg hellere få noteret, at I skal have minuspoint. En glemt bibel koster jo 300 XP,” siger præsten.

XP står for experience points eller erfaringspoint og bruges typisk i computerspil eller rollespils-brætspil som en måleenhed for, hvor langt man er nået i spillet. Men i Møborg præstegård er XP også en del af konfirmandundervisningen og har været det, siden det nuværende konfirmandhold begyndte i sommer.

Carsten Riis Jensen har nemlig udviklet et spil, der kører, indtil de unge er færdige med undervisningen til foråret. Hver gang de mødes, kæmper de om at få XP, der fører dem videre i spillet. De er delt op i tre hold, der fungerer som spioner for den romerske kejser Konstantin den Store, som i 300-tallet sørgede for, at kristendommen ændrede status fra forfulgt mindretalsreligion til anerkendt rigskirke. Som spioner skal de undersøge kristendommen for kejseren, der er blevet nysgerrig på den nye religion.

”Historien om kejser Konstantin er genial til at forklare alt det, jeg gerne vil forklare om kristendom. Derfor valgte jeg den som ramme for spillet,” fortæller sognepræsten.

For eksempel har konfirmandholder under sidste mission skullet undersøge, hvad det vil sige at være kristen, og hvordan man bliver en del af kirken. På den måde har præsten kunnet undervise i først trosbekendelsen og dernæst dåben. I dag skal det handle om treenigheden, fordi de er nået til tredje mission, hvor kejser Konstantin kommer i skænderi med præsten Arius om, hvorvidt Gud er treenig.

”Men først skal I lige høre efter. Der er sket det, at der nu går rygter i kirkerne om, at der er romerske spioner til stede. I risikerer at blive opdaget. Alle tre klaner skal nu slå med to terninger, og hvis I slår otte eller under, er I opdaget og mister 5000 XP,” siger præsten.

Inden de slår, får de lov til at gå op til et bord med en masse såkaldte bonuskort, de kan købe for deres XP, som de har optjent gennem konfirmandundervisningen. Det ser dog ikke ud til, at nogen af de tilgængelige bonuskort kan hjælpe med den pågældende opgave, så konfirmanderne går tilbage og slår.

Første hold slår otte, det andet slår syv, og det tredje slår også for lidt. Så alle tre hold mister 5000 XP, inden de går videre til næste opgave. Tre af konfirmanderne fra et af de tre hold fortæller i en pause, at de altid glæder sig til konfirmandundervisningen på grund af spillet.

”Det er meget mere spændende, end hvis vi bare skulle sidde og have almindelig undervisning og snakke om Bibelen,” siger en af dem.

Hvorfor er det spændende?

”Det er nok den måde, det er bygget op på. Det med at vi er spioner for kejseren. Det er meget lige som computerspil, og vi spiller meget computerspil i forvejen,” siger en anden.

Drengene tilføjer, at der ”heldigvis” ikke er piger i deres klasse, for de vil helst være fri for pigernes fis og drama, som de siger. Men hvis der skulle være piger på næste konfirmandhold, har præsten stadig tænkt sig at undervise ud fra spillet. Det kan være lige så sjovt for piger som for drenge, mener han.

Nu introducerer præsten de tre klaner for missionens sidste opgave.

”Kan I se de billeder, der er oppe på tavlen nu?”.

Carsten Riis Jensen peger på billeder af en trekløver, en negleklipper og et af et glas vand sammen med is og damp.

”På jeres opgaver har I nu lært en masse om, hvorfor Gud både er én og tre personer. Nu skal I sætte jer sammen og forberede et oplæg til kejseren ud fra et eller flere af disse billeder om treenigheden. Klarer I det uden hjælp, får i 2500 XP, og hvis I skal have hjælp, får I 1000 XP.”

Grupperne sætter sig nu sammen og kommer med flere idéer. En af dem mener for eksempel, at man kan bruge negleklipperen som et billede på treenigheden, fordi det er ét redskab med tre forskellige funktioner. En anden mener, at trekløveren er et bedre billede, fordi det er én plante, men med tre blade.

Til sidst forbereder Carsten Riis Jensen konfirmanderne på den næste mission, der vil vare helt til jul. I mellemtiden kan konfirmanderne vinde XP til deres klaner ved blandt andet at deltage i gudstjenester ud over de påkrævede eller ved at lave frivillige hjemmeopgaver.