Konflikt i dansk kirke i Berlin

Danske menighedsrådsmedlemmer i Christianskirken i Berlin er gået efter intern strid. Tysk formand vil bestemme alt selv, lyder kritik

Konflikt i dansk kirke i Berlin
Foto: Christianskirken.

Danske Tatjana Vang havde glædet sig til at engagere sig i det kirkelige græsrodsarbejde, da hun sidste år blev valgt som medlem af menighedsrådet i den danske kirke i Berlin, Christianskirken. Men en lukket ledelsesstil og manglende vilje til at svare på spørgsmål hos rådets tyske formand, Katrin Lück, har nu fået hende til at gå af. Efter længere tids konflikt er et andet dansk medlem ligeledes gået, og en dansk suppleant har valgt ikke at genopstille.

”Når jeg har forladt menighedsrådet, handler det om formændenes ledelsesstil. Den danske foreningstradition er meget anderledes end den ledelsesstil, Katrin Lück praktiserer. I Danmark er vi opdraget med en åben demokratisk foreningstradition, der bygger på engagement. Jeg har spurgt til en lang række ting og er blevet mødt med tavshed,” siger Tatjana Vang.

Blandt andet blev menighedsrådet ikke informeret, da kirketjeneren sagde op, men medlemmerne kunne læse om opsigelsen i et nyhedsbrev, der blev sendt ud flere dage efter den officielle afsked, siger Tatjana Vang.

Hun har også siden januar spurgt til detaljer i et regnskab for sidste års julemarked, men ikke fået svar, før Danske Sømands- og Udlandskirker i maj henvendte sig til kirken, fortæller hun.

”Som jeg oplever det, vil Katrin Lück gerne bestemme alt selv og informere rådet så lidt som muligt. Jeg vil ikke bruge min fritid på noget så topstyret,” siger hun.

Kristeligt Dagblad har skrevet til menighedsrådsformand Katrin Lück og bedt om en kommentar, men hun har ikke svaret.

Jens Frederik Olsen, præst i Christianskirken, ærgrer sig over konflikten.

”Det er trist, at Christianskirken kommer i mediernes søgelys på grund af uoverensstemmelser, der er søgt løst internt i kirkens menighedsråd, og ikke for alt det gode og opløftende, som sker i Den Danske Kirke i Berlin,” skriver han i en mail og bekræfter, at ”der har været uoverensstemmelser i menighedsrådet”, som ”er forsøgt afklaret og løst gennem en længerevarende intern dialog”.

”Der er endvidere taget et initiativ om hjælp udefra i form af en konfliktmægler, men dette har ikke været ønskeligt fra de nu udtrådte medlemmers side,” skriver han.

På den seneste ordinære generalforsamling i kirken i maj har formanden informeret menigheden om uoverensstemmelser i menighedsrådet samt enkelte medlemmers udtrædelse, fortæller Jens Frederik Olsen. Han tilføjer, at kirkens regnskaber er frit tilgængelige for medlemmer og kan gennemses ved fremmøde i kirken. Ifølge Tatjana Vang har ingen i menighedsrådet, heller ikke de nuværende medlemmer, vist interesse for en konfliktmægler.

”En konfliktmægler blev tilbudt dagen inden generalforsamlingen. Jeg opfattede det mest som et forsøg på at lukke munden på kritiske røster,” siger hun.

Christianskirken blev i 2015 genstand for stor mediebevågenhed, da den konservative præst Marie Høgh sagde, at hun var blevet forhørt om sit politiske ståsted ved en samtale til præstestillingen i Berlin. Konflikten førte til sagsanlæg og et kupforsøg i menighedsrådet, men endte i 2016 med et retsligt forlig.

Jens Frederik Olsen har været kirkens præst siden december 2015.