Prøv avisen

Konflikten optrappes: Københavns biskop raser mod højrefløjspræster

Det er en fuldkommen ligegyldig markering, når en række præster ønsker at lave en selvbestaltet indsættelse af en pastoral vejleder, lyder det fra Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen. Foto: Asger Ladefoged Denmark

Biskop i Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen, kritiserer i hårde vendinger planerne fra flere højrefløjspræster i folkekirken om at indsætte en alternativ åndelig vejleder til biskopperne

Det er en "meningsløs og ligegyldig provokation", når 43 præster fra kirkens såkaldte højrefløj vil indsætte en ny åndelig vejleder i folkekirken.

Det mener biskop over Københavns Stift, Peter Skov Jakobsen, der dermed lægger yderligere pres mod de planer, som 43 præster i går luftede i Kristeligt Dagblad om at indsætte en ny vejleder- og tilsynsordning indenfor folkekirken, der skal fungere som et alternativ til folkekirkens nuværende ledelse.

Det skyldes, at præsterne mener, at otte ud af landets ti biskopper har svigtet kirken med vedtagelsen af det nye ritual for kirkelig vielse af homoseksuelle.

LÆS OGSÅ: Kirkelig højrefløj opretter alternativ ledelse i protest mod nyt ritual

Det fik i dag biskop over Fyns Stift, Kresten Drejergaard til at nedlægge forbud mod indsættelse af den nye åndelig vejleder i Odense.

Og nu bliver konflikten mellem biskopperne og højrefløjen skærpet yderligere ved, at biskop over Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen, i hårde vendinger kritiserer planen om den alternative åndelige vejleder:

"Det er en meningsløs og ligegyldig provokation at vælge at udsondre sig på den måde, og det grænser til hykleri. Jeg forstår ganske enkelt ikke, hvad problemet er. Det mindretal af præster, som ikke ønsker at vie par af samme køn, har en klar, lovfæstet ret til at sige nej. Det i sig selv viser en ekstremt høj grad af rummelighed. At denne fløj mener, at biskopper og provster, som går ind for kirkelige vielser af par af samme køn, automatisk gør sig ubrugelige som vejledere i andre teologiske spørgsmål, viser en helt eklatant mangel på respekt for deres teologiske fagfæller og tilsynsførende," lyder det fra biskoppen i en skriftlig kommentar til Kristeligt Dagblad.

Han fortsætter:

"Der er højt til loftet i den danske folkekirke, og hvis man fortsat ønsker at være en del af den, bruger man i dén grad sine kræfter forkert ved at opbygge sin egen lille enklave i stedet for at bruge kirkens udstrakte rummelighed."

LÆS OGSÅ: Kirkelig højrefløj: Derfor forlader vi ikke folkekirken

Biskoppen kritiserer desuden, at det stadig er helt uklart, hvad den nye vejleders opgave og rolle skulle være.

"I øvrigt skylder de mennesker os at gøre rede for, hvad den pastorale vejleder skal gøre! Foreløbig har jeg haft tre præster, der har henvendt sig til mig for at sikre sig, at jeg ikke antog dette for at være et indgreb i biskoppens gejstlige tilsyn. Men så er det jo en fuldkommen ligegyldig markering, de ønsker at lave med denne selvbestaltede indsættelse af en pastoral vejleder."