Prøv avisen

Kong Abdullahs historiske begivenhed eller religiøse hykleri?

400 religiøse ledere var samlet i Madrid denne sommer til dialogkonference, indbudt af den saudiske konge. Men indbyderen burde være bedre til at efterleve sine egne idealer om dialog og tolerance, skriver ph.d. Mogens S. Mogensen. – Foto: Philippe Marcou.

SYNSPUNKT Den saudiarabiske konge skal ændre landets behandling af kristne, hvis man skal tage ordene bag hans dialogkonference alvorlig, skriver blogger Mogens S. Mogensen

Den saudiske kong Abdullah bin Abdulaziz har, som Kristeligt Dagblad tidligere har omtalt, denne sommer indbudt 400 ledere fra alle verdens religioner og trossamfund til en dialogkonference i Madrid. I sin velkomsttale erklærede kong Abdullah, at islam er en religion med moderation og tolerance; et budskab, som kalder til konstruktiv dialog blandt religionernes efterfølgere; et budskab, som lover at åbne en ny side for menneskeheden, hvor om Gud vil det enighed vil afløse konflikt.

Det er betydningsfuldt, at et sådant initiativ tages netop af den saudiske konge, som jo er vogter af islams to vigtigste helligsteder Kabaen i Mekka og byen Medina og hvis land er domineret af den mest konservative, for ikke at sige reaktionære og i visse henseender ekstremistiske form for islam, nemlig wahhabismen.

Efterfølgende blev Madrid Deklarationen udsendt af Muslim World League, organisationen bag konferencen. Her slås det fast, at deltagerne i konferencen bekræftede en række principper, blandt andet respekt for alle himmelske religioner, bevarelse af deres høje status, fordømmelse af fornærmelse af religiøse symboler samt udvikling af tolerance og forståelse gennem dialog.

Det lyder alt sammen smukt og godt, men er der realiteter bag?

Det er netop kommet frem, at den saudiske regering den 5. august deporterede 15 kristne udlændinge. Den 25. april brød politiet ind i et hus, hvor 16 kristne holdt et bedemøde, beslaglagde 20 bibler og kollektbøssen med 500 saudiske riyal (cirka 130 dollar). Først anklagede politiet dem for at forkynde fra Bibelen og for at synge. Siden ændrede de dog anklagen til, at de havde afholdt et danseparty og havde samlet penge ind til terrorisme. Efter tre dage blev de løsladt igen, og den ene af de kristne forlod straks landet, mens de resterende 15 altså blev udvist forleden dag. I en saudisk kontekst var det en blid behandling. Havde det været saudiarabere, ville de måske være blevet henrettet.

Kong Abdullah anser det for vigtigt, at muslimer og kristne (og andre) lever sammen i fredelig sameksistens og i samarbejde om løsning af klodens alvorlige problemer. Det har han ret i, og derfor var det et prisværdigt initiativ, han tog med konferencen. Men hvis vi skal betragte konferencen som en historisk begivenhed og ikke som et eklatant eksempel på saudisk religiøst hykleri, må kong Abdullah straks begynde at ændre Saudi-Arabiens behandling af kristne (og andre ikke-muslimer) radikalt. Og han kunne såmænd tage sit udgangspunkt i nogle af de holdninger, han selv i velkomsttalen og Madrid-deklarationen kom i verdenspressen med.

net@kristeligt-dagblad.dk