Prøv avisen

Konservativ kritik af kulturnedskæringer

Den tidligere konservative kulturminister Grethe Rostbøll kritiserer regeringen for at skære for hårdt på kulturområdet

Den tidligere konservative kulturminister Grethe Rostbøll opfordrer nu sin partifælle kulturminister Brian Mikkelsen til at tænke sig om en ekstra gang og ikke at skære så hårdt i kulturlivets budgetter, som det er planlagt.

- Det konservative Folkeparti har altid været et kulturbærende parti, og jeg tror, at der er mange konservative vælgere, der, lige som jeg, sidder og ømmer sig over, at der bliver faret så hårdt frem over for kulturlivet, som tilfældet er, siger Grethe Rostbøll om beskæringerne, der over en bred kam rammer Kulturministeriets tilskudsordninger med 15,3 procent i år, yderligere 19,5 procent næste år, 18,7 i 2004 og 15,9 i 2005.

Kritikken kommer i kølvandet på en uge med stærke opråb fra forfattere, der føler sig ført bag lyset af den nye kulturminister. Især beskæringen af biblioteksafgiften, der er statens vederlag til de forfattere, der har deres værker repræsenteret på biblioteker, har vakt vrede.

Det radikale Venstre beskylder regeringen for aftalebrud, og SF har kaldt kulturministeren i samråd om sagen.

Kulturministeren mener, at kritikken er forfejlet.

- Jeg er lige så ked af nedskæringerne som Grethe Rostbøll, men Danmark har altså stadig verdens største kulturbudget, siger Brian Mikkelsen.

Grethe Rostbøll mener, at vilkårene for skabende kunstnere i dag allerede er meget stramme.

- Jeg vil råde ministeren til at fare med lempe på dette område, der har så få midler, at det er svært at jævne besparelser ud.

Men Brian Mikkelsen vil ikke ændre på planerne.

- Beskæringerne ligger fast. Men inden for en måned fremlægger jeg en strukturændring, der begrænser mængden af råd og nævn, så der bliver flere midler til kunstnerne frem for til administration, siger han.

winzorkristeligt-dagblad.dk