Konservative teologiuddannelser vinder frem

Antallet af færdiguddannede teologer fra landets universiteter er faldet svagt, mens de bibelnære uddannelser melder om stigende interesse. Pastoralseminariet hilser udviklingen velkommen

Konservative teologiske uddannelser begynder at vinde indpas i det danske uddannelsesmiljø.
Konservative teologiske uddannelser begynder at vinde indpas i det danske uddannelsesmiljø. Foto: .

Konservative teologiske uddannelser begynder at vinde indpas i det danske uddannelsesmiljø.

Tal viser, at landets to teologiske universitetsuddannelser i København og Aarhus enten uddanner færre kandidater end tidligere eller står i stampe, mens de to små konservative teologiske uddannelser hos Menighedsfakultet og Dansk Bibel- Institut oplever stigende tilslutning.

LÆS OGSÅ: Der var engang et teologisk fakultet i Aarhus

Eksempelvis uddannede Aarhus Universitet sidste år 38 kandidater, hvilket kun er tæt på halvt så mange som året før.

Samtidig har Menighedsfakultetet i Aarhus, som udbyder fireårige bacheloruddannelser, allerede nu fået så mange forhåndshenvendelser, at stedet til sommer regner med at kunne optage op mod 36 studerende, hvilket er den maksimale kapacitet.

På Aarhus Universitet erkender konstitueret leder af Det Teologiske Fakultet Troels Nørager, at der er en konkurrencesituation, og at et konservativt syn på religion vokser på verdensplan.

"Det er muligt, at den udvikling smitter af hos Menighedsfakultetet, men fra et folkekirkeligt perspektiv kan jeg være bekymret over, at de studerende får et for konservativt bibelsyn. De mest konservative, som anlægger et fundamentalistisk kristendomssyn, vil ikke høre om den bibelforskning og det bibelsyn, som vi i den frie forskning lægger frem," siger han.

Med til historien hører, at Aarhus Universitets teologuddannelse sidste år optog 72 studerende på bachelordelen mod 54 i 2009, og at Københavns Universitet de seneste fem år har ligget stabilt med omkring 50 færdiguddannede teologer årligt. En indikation på, at universiteterne stadig holder en klar føring i antallet af færdiguddannede.

Alligevel er der glæde hos de mindre, konservative teologiuddannelser. Rektor Børge Haahr Andersen fra Dansk Bibel-Institut i København siger:

"Det her viser jo, at der er et behov for os, selvom vi nok aldrig bliver en majoritet. Hvor universiteterne tilbyder en sekulær, videnskabelig uddannelse, baserer vi vores virke direkte på folkekirkens trosgrundlag. Vi har ikke en neutral tilgang til Bibelen, og vi forudsætter Bibelen som den vigtigste tilgang til undervisningen."

Fra Pastoralseminariet, som færdiguddanner landets præster, hilser rektor i Aarhus-afdelingen Henning Kjær Thomsen udviklingen velkommen. Han er ikke nervøs for, at udviklingen vil skævvride fremtidens præstestand i konservativ retning:

"Nej, for kandidatuddannelserne ligger stadig kun ved universiteterne. Jeg hører ofte synspunktet med, at fremtidens præster vil ændre sig på grund af det her, men dybest set betyder udviklingen ikke andet, end at variationsmængden bliver større. Det ser jeg som et gode."

gehlert@k.dk