Prøv avisen

Kontroversiel Muhammed-satire udkommer på dansk

Efter Charlie Hebdo-attentatet har forsigtigheden holdt sit indtog.

Et dansk forlag vil udgive den kontroversielle satire-tegneserie ”Jesus and Mo”, som har givet ophedede diskussioner og dødstrusler i Storbritannien. Udgivelsen bliver anonym for at beskytte forlaget og medarbejderne

Når den britiske satire-tegneserie ”Jesus and Mo”, hvor profeterne Jesus og Muhammed fremstilles som øldrikkende bofæller, snart udkommer på dansk, sker det helt anonymt - hverken tegneren bag serien eller det danske forlag, der står for udgivelsen, vil fremgå ved navn.

Oprindeligt var hensigten, at forlagets navn skulle stå klart i den danske oversættelse af den kontroversielle web-tegneserie, hvis religionssatiriske indhold og portrætteringer af Muhammed (i tegneserien kaldet Mo) i Storbritannien har ført til flere ophedede diskussioner og dødstrusler. Men attentatet mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo har fået den danske udgiver på andre tanker.

”Vi udgiver tegneserien anonymt, fordi attentatet mod Charlie Hebdo desværre viser, at der er alt mulig grund til at være forsigtig, når man udgiver aviser, bøger eller andet, fundamentalistiske islamister opfatter som krænkende. Vi er desværre nødt til at tage nogle forholdsregler for at beskytte både os selv, vores familie og vores medarbejdere i denne situation,” siger udgiveren, som udtaler sig anonymt.

Han understreger dog, at attentatet mod Charlie Hebdo kun har gjort det vigtigere at udgive tegneserien.

”Der er i øjeblikket - og særligt tragisk illustreret ved Charlie Hebdo - et stort pres fra forskellige sider om at indskrænke grænserne for, hvad man må sige. Selvom vi skal tage hensyn til hinanden, skal der være plads til modsigelser, til fri debat og folk, der har et andet syn på tingene - for ellers bryder vores demokrati på et tidspunkt sammen. Og der er det vigtigt at vise, at vi ikke lader os kue - også selvom vi samtidig må vise, at vi bliver nødt til at tage vores forholdsregler,” siger han.

Tegneserien ”Jesus and Mo” udkom første gang som web-tegneserie i 2005, og siden har den anonyme ophavsmand - der for sin egen sikkerheds skyld arbejder under pseudonymet Mohammed Jones - fra et hemmeligt sted i Storbritannien to gange ugentligt tegnet nye striber med Jesus og muslimernes profet Muhammed, der ofte drikker øl på den lokale pub og diskuterer deres religioner.

Flere gange har satire-tegneserien vakt harme i hjemlandet.

Blandt andet da en gruppe britiske universitetsstuderende i 2012 blev kritiseret for at fornærme muslimer, fordi de på en plakat brugte en tegning fra serien, der forestiller Jesus og Muhammed, som får en øl. Sidste år modtog den tidligere islamist og nuværende britiske parlamentskandidat Maajid Nawas en række dødstrusler, da han efter en tv-debat på BBC, hvor kanalen havde nægtet at vise billeder fra tegneserien, tweetede et tegning fra striben og proklamerede, at han som muslim ikke føler sig truet af den. Samtidig skrev over 20.000 personer i en underskriftsindsamling under på, at Maajid Nawas skulle smides ud af sit parti.

Den danske udgiver vidste på forhånd, at der ”er stærke følelser på spil”, fortæller han. Men han forventede ikke, at det ville blive farligt at udgive tegneserien i Danmark.

”Men den risiko tør jeg ikke tage længere, som det er nu - særligt efter de trusler, der blandt andet har været på Twitter og andre steder i kølvandet på Charlie Hebdo, hvor flere har skrevet, at Danmark er næste mål,” siger han.

Hans oprindelige mål med udgivelsen af tegneserien var at få læserne til at tænke over religion på en anden måde, end de plejer. Det håber han fortsat, at tegneserien vil gøre.

”Det gode ved denne tegneserie er, at den ikke kun retter sig mod én religion. Ud over at fokusere på kristendom og islam, optræder der også nu og da en rabbiner og en hinduist. Det er en tegneserie, som forsøger på en sjov og godmodig måde at udstille nogle af de logiske paradokser, som opstår, hvis man tager religion alt for bogstaveligt,” siger udgiveren.

Udgivelsen af ”Jesus and Mo”-tegneserien bliver en nonprofitudgivelse, hvor overskuddet går til at støtte kampen for ytringsfrihed. Den danske udgiver håber at have tegneserien klar til udgivelse i forbindelse med en konference om ytringsfrihed i slutningen af februar.