Konvertit med fortid i Indre Mission: Den katolske kirke prioriterer ikke mellem de ting, Jesus har sagt

Teolog Jakob Laugesen har det meste af sit liv været tilknyttet Indre Mission, men for fire år siden konverterede han til katolicismen. Den katolske kirke skelner klart mellem rigtigt og forkert, siger han

”Den katolske kirke har en fast lære om for eksempel sex før ægteskabet, homoseksuelle vielser, abort og meget mere, som ikke er til debat. Der er noget, som er rigtigt, og noget, der er forkert, og man prioriterer ikke mellem de ting, som Jesus har sagt,” siger Jakob Laugesen, der er konverteret fra folkekirken til den katolske kirke.
”Den katolske kirke har en fast lære om for eksempel sex før ægteskabet, homoseksuelle vielser, abort og meget mere, som ikke er til debat. Der er noget, som er rigtigt, og noget, der er forkert, og man prioriterer ikke mellem de ting, som Jesus har sagt,” siger Jakob Laugesen, der er konverteret fra folkekirken til den katolske kirke. . Foto: Privatfoto.

Lige så længe 29-årige Jakob Laugesen kan huske, har han troet på Gud. Den protestantiske kristendom og ikke mindst den indremissionske gren af den var i lang tid en meget afgørende del af hans liv.

Gennem opvæksten i Vestjylland var han en hyppig gæst i missionshuset sammen med sin familie. Som ung engagerede han sig helhjertet i Kristeligt Forbund for Studerende og Indre Missions Ungdom, og han begyndte at læse teologi på Menighedsfakultetet i Aarhus – en privat teologiuddannelse rundet af samme konservative traditioner.

Jakob Laugesen var overbevist om, at den lutherske udlægning af Bibelen, han havde mødt i folkekirken og i Indre Mission, var sand, og netop det var vigtigt for ham.

”Jeg har altid haft det som et slogan, at jeg vil tro på sandheden – koste, hvad det koste vil. Og for mig at se må enhver konservativ kristen antage, at hans udlægning af Bibelen er sand. Ellers synes jeg, han skulle skynde sig at ændre mening,” siger Jakob Laugesen.

Men det var faktisk lige, hvad Jakob Laugesen selv endte med at gøre. I 2015 – på påskenat – blev han optaget i den katolske kirke. Der var ikke længere nogen vej udenom, hvis han ville leve op til sit eget slogan.

Det var en sommerdag i 2013, at det, der ellers syntes at være et 500 år gammelt lukket kapitel, åbnede sig for Jakob Laugesen.

Han sad på en fortovscafé i Aarhus med en ven, der ligesom han selv var teologistuderende.

Jakob Laugesen vidste, at vennen var konverteret til katolicismen, og optaget af teologiske emner som han er, spurgte Jakob Laugesen vennen ind til den katolske kirkes dåbssyn.

Det spørgsmål blev afgørende for, at Jakob Laugesen to år senere konverterede og ikke et øjeblik har fortrudt sin beslutning.

”Luther prædiker det spidsfindige paradoks, at mennesket på én gang er syndigt og retfærdigt, og det gav bare ikke mening for mig mere. Hvis Gud er almægtig, så tror jeg også, at han med sin nåde kan fritage mennesket fra synd, så det er muligt, at ikke alt, hvad vi gør, er syndigt,” forklarer Jakob Laugesen.

Dåbssynet er dog kun ét aspekt af den større mening, Jakob Laugesen har fundet i den katolske kirke, som han kalder stringent og konsekvent – ja, direkte firkantet – i sit ”absolutte krav på sandheden”.

”Kirken har en fast lære om for eksempel sex før ægteskabet, homoseksuelle vielser, abort og meget mere, som ikke er til debat. Der er noget, som er rigtigt, og noget, der er forkert, og man prioriterer ikke mellem de ting, som Jesus har sagt,” siger Jakob Laugesen og fortsætter:

”Det står jo i skarp kontrast til det, der sker, når to protestanter bliver uenige om for eksempel, hvordan man skal holde gudstjeneste, eller hvordan dåben skal forstås. De bliver sikkert aldrig enige, fordi de strides om, hvem der læser Bibelen mest rigtigt, og de har ikke en autoritet, der kan afgøre spørgsmålet for dem. Det er det, jeg har fundet i den katolske kirke.”

Selvom Jakob Laugesen bevidst bruger ordet ”firkantet” som noget positivt, så betyder det ikke, at han finder den katolske tro simpel, understreger han.

”Bibelen er på én gang så simpel, at alle kan forstå den, og samtidig så vanskelig at forstå, at selv det klogeste menneske aldrig vil forstå dens dybde. Det samme synes jeg, man kan sige om hele den katolske tro.”