Prøv avisen
Interview

Ekspert i konversion: Konvertitter læser ofte Bibelen, som de læste Koranen

Nogle konvertitter vælger at beholde det muslimske tørklæde på, selvom de er konverteret. Gamle vaner hænger nemlig ved, men det bliver først et problem, når de genbruger den muslimske måde at læse helligtekster på, sagde konversionsekspert Duane Miller, da han forleden var i Gellerup i Aarhus. – Foto: Claus Bonnerup/ritzau

Mange konvertitter får en fejlagtig forståelse af kristendom, fordi de læser Bibelen, som de plejede at læse Koranen, siger ekspert i konversion Duane Miller. De gammelkristne må træde til og hjælpe, mener han

Da Duane Miller studerede arabisk i en mellemøstlig by, mødte han en dag på gaden en bekendt, som for nylig var konverteret fra islam til kristendom. Det var en af de første konvertitter, han havde mødt, for det skete, længe før amerikaneren Duane Miller blev en af verdens førende eksperter i religiøs konversion.

”Vi havde haft flere samtaler om tro, så jeg spurgte, om vi lige skulle bede en bøn, inden vi skiltes igen,” fortæller han i sognehuset i Gellerup Kirke i Aarhus. Her har han netop holdt seminar for præster og andre interesserede om baggrunden for, at muslimer konverterer, og hvilke udfordringer det skaber for præster, når de vil integrere konvertitter i menigheden.

Miller bad en kort bøn for sin ven på fortovet i den mellemøstlige by. Han bad om visdom og om hjælp til at kunne lære Gud bedre at kende. Han bad om, at Gud måtte velsigne vennen og sluttede med amen.

”Så sagde min ven ’lad mig se, om jeg fangede det’. Og så reciterede han den selvsamme bøn. Ordret. Han var stadig ved at lære, hvad det ville sige at være kristen. Som muslim havde han været vant til at bede korte bønner, han havde lært udenad, men det var slet ikke min mening med det.”

Vennen på fortovet er et eksempel på en gennemgående misforståelse hos mange konvertitter fra islam til kristendom, mener Duane Miller. De skifter tro og helligtekster, men de holder fast i de gamle vaner, fordi de går ud fra, at ligheden mellem kristendom og islam er stor. Ifølge Duane Miller er det en kæmpe misforståelse. Og den fører til, at mange konvertitter tilegner sig en forkert forståelse af, hvad det vil sige at være kristen.