Prøv avisen

Korleder får pris for gospelsang

31-årige Joanita Lubega Zachariassen har netop vundet den folkekirkelige organisation Tværkulturelt Centers integrationspris på grund af sit arbejde med gospelkoret i migrantmenigheden Church on the Rocks i København. Her får hun overrakt prisen af tidligere overrabbiner Bent Melchior. – Foto: Birthe Munck-Fair-wood/Tværkulturelt Center.

Integrationen mellem danskere og nydanskere kan styrkes gennem musik. Det er idéen med migrantmenigheden Church on the Rocks gospelkor, siger kvinden bag, som netop har vundet en integrationspris

Det er omkring 13 år siden, at ugandiske Joanita Lubega Zachariassen første gang for alvor bad Gud om hjælp. Hun var omkring 18 år gammel, ramt af tuberkulose og havde ifølge lægerne ikke gode chancer for at overleve sygdommen. Hun havde brug for intet mindre end et mirakel og lovede i sin bøn, at Gud måtte bruge hendes liv, som han ville, hvis bare hun ikke døde.

Sygdommen blev overvundet, og Joanita Lubega Zachariassen fandt samtidig også ud af, hvad hendes kald var: at synge.

Mens jeg lå på hospitalet, havde jeg en drøm, hvor Jesus tog min hånd, og hvor jeg så mig selv på en scene blandt mange millioner mennesker. Og han sagde i drømmen, at det var der, han gerne ville have mig hen. Der startede det hele, siger den i dag 31-årige gospelsanger, som netop har vundet den folkekirkelige organisation Tværkulturelt Centers integrationspris, Årets Krus Årets Knus.

Prisen gives til en flygtning eller indvandrer, der har gjort en særlig indsats for at bygge bro mellem etniske danskere og nydanskere, og valget i år er faldet på Joanita Lubega Zachariassen på grund af hendes arbejde som leder af gospelkoret i den afrikanske migrantmenighed Church on the Rock i København.

Koret består primært af unge første- og andengenerationsflygninge og giver løbende koncerter i forskellige folkekirker samt til andre arrangementer.

Forholdet til musik går for Joanita Lubega Zachariassen tilbage til barndommen. Hun er født i Uganda, men opvokset i Danmark i en kristen flygtningefamilie. Da hun var omkring 19 år, blev hun korleder i Church on the Rock, som holder gudstjenester i Timotheuskirken i Valby, og som hendes far startede i 1998.

Jeg har haft sang og musik i mig altid og har gerne villet og vil stadig gerne dele det gode kristne budskab, kærligheden og håbet med andre. På samme måde vil jeg gerne integrere mig gennem musik og sang og hjælpe andre til at gøre det samme, siger gospelsangeren, som oplever god respons fra medlemmerne i koret.

Jeg kan virkelig mærke, at de også synes, det er fedt at synge og integrere sig på den måde. Samtidig får vi fantastisk respons der, hvor vi optræder, og lærer andre mennesker og andre kulturer at kende.

Til daglig arbejder Joanita Lubega Zachariassen som inspektør i et rengøringsfirma, men fritiden bruges ud over koret også på en række solokoncerter. Blandt andet har hun stået for gospelworkshops for kommende konfirmander og optrådt til Tivoli Gospel Festival i sidste uge. Den 3. maj giver hun koncert i Timotheuskirken i Valby.