Prøv avisen

Korsets tegn holder det onde væk

- Foto: stock.xchng.

SÅDAN GØR JEG: Studenterpræst Steen Andreasen fra Århus slår korsets tegn flere gange hver dag

Siden slutningen af det 2. århundrede har korsets tegn været et kendt ritual, som enhver kristen har kunnet udføre ved med en eller flere fingre at tegne et kors i luften foran sig selv.

Der findes en lang række variationer af korsets tegn, som udtrykker troen på den treenige Gud og er blevet brugt som beskyttelse og velsignelse af både mennesker eller genstande. Flere iagttagere påpeger, at det at slå korsets tegn i disse år vinder stor udbredelse som en integreret del af mange danske kristnes trospraksis. En af dem, der flere gange hver dag slår korsets tegn, er studenterpræst Steen Andreasen fra Århus.

Hvornår slår du korsets tegn for dig selv?

Det gør jeg i forbindelse med morgenbøn, og når jeg går i seng. Som regel gør jeg det også, når jeg går til nadver. Men det er noget, jeg er ret blufærdig omkring, og jeg ønsker ikke at skille mig for meget ud med det. Derfor vil jeg helst gøre det for mig selv derhjemme. Selvfølgelig gør jeg det også over for menigheden som præst, men det er noget mere personligt, når jeg gør det for mig selv.

Hvordan gør du det?

Jeg samler tre fingre tommelfinger, pegefinger og langfinger og bevæger dem først fra panden og ned til brystet, derefter fra venstre til højre skulder.

Hvorfor gør du det?

Luther anbefalede, at man slår korsets tegn for sig. Hvis der er noget, der holder det onde væk, så er det korset. Korset er centralt for mig, og jeg bruger det til at minde mig selv om livsfællesskabet med Kristus. Det kan også være noget, jeg gør spontant. Det gjorde jeg for eksempel engang, hvor jeg blev udsat for vold og måtte på sygehuset for at blive opereret. Da slog jeg korsets tegn for mig som en spontan refleks.

Hvad betyder det for dig i din hverdag?

Det er en tryghed og en påmindelse om, at Jesus altid går med mig. Det kan også fungere som en lyn-andagt, når jeg bare får slået korsets tegn på sengekanten. På den måde ligger der mange lag i korstegnelsen, ligesom der gør i for eksempel bønnen fadervor. Det kan både være trosbekendelse, lovsang og råb om hjælp. Samtidig er det også en påmindelse om, at lidelsen ligesom kærlighed og tilgivelse hører med til det kristne liv.

Hvem har lært dig det?

Det har katolikkerne og anglikanerne. Engang vagabonderede jeg i Europa i et år og var i 10 forskellige klostre, hvor korstegnelsen mange steder var en integreret del af bønslivet.

kirke@kristeligt-dagblad.dk