Jødekagens historie
Hvorfor hedder jødekagerne ikke kanel-sukker-kager, når det er sådan, de smager? Else-Marie Boyhus er madhistoriker og har forsøgt at finde svar på spørgsmålet. En teori går på, at kagerne fik deres navn, fordi de oprindeligt blev bagt af jødiske bagere i København. Mens peberkager, som vi i dag kalder brunkager, kan føres tilbage til middelalderens køkken, er jødekagerne en forholdsvis ung julekage med en cirka 150-årig historie. Andre mener, at kagerne har fået navnet på grund af det mellemøstlige præg. De oprindelige jødekager var ikke bagt med kanel og sukker, men med kardemomme, hvilket ansås som et typisk mellemøstligt krydderi. Den dag i dag bliver kardemomme brugt langt mere alsidigt i Mellemøsten end i Danmark.
Lussekatte
Opskriften på de svenske lussekatte er denne:
100 gram smør
3 dl mælk
25 gram gær
0,5 gram safran
1 spsk kogende vand
50 gram rosiner
Cirka 500 gram mel
dl sukker
tsk salt
Æg til pensling
Rosiner til pynt
Hæld en spsk kogende vand over safranen og lad den stå, til den er opløst. Smelt smør og hæld mælken op i. Når det har stuetemperatur, røres gæren ud i og de øvrige ingredienser æltes i. Lad dejen hæve en-to timer. Del den i 10 stykker og form hvert dejstykke til en 10-15 centimeter lang pølse, som formes som et "S". I hver hulning anbringes en rosin. Pensl lussekattene med sammenpisket æg. Lad dem efterhæve 20 minutter. Bag dem et kvarter ved 210 grader.