Prøv avisen

Kraftig stigning i unges selvmordsplaner

Antallet af selvmord er faldet, men besparelser i den forebyggende indsats kan vende billedet, vurderer rådgiver

Antallet af unge, der overvejer selvmord, stiger - og de risikerer at blive tabt på gulvet, fordi regeringen har nedprioriteret den tidlige forebyggende indsats.

Det vurderer cand.scient.pol. Morten Thomsen, som for 10 år siden startede Livslinjen - en telefonrådgivning for mennesker, der overvejer selvmord.

Alene i år forventer linjen at komme op på over 5000 opkald, og heraf er 10-15 procent fra unge.

Tidlig indsats nedprioriteret

Antallet af selvmord er halveret i løbet af 20 år fra 1617 i 1980 til 762 i 1999. Men Morten Thomsen advarer kraftigt imod at tro, at det er handlingsplanen til forebyggelse af selvmord, som er årsag til, at antallet af selvmord generelt er faldende.

- Faldet ligger før handlingsplanen og er udtryk for en samfundsudvikling, og hvis ikke der bliver gjort en indsats, vil vi se, at tallene stiger igen om fem-ti år, siger Morten Thomsen på baggrund af livslinjens egen statistik over opkald.

- En del af de unge, der ringer til os, kommer til at fremgå af statistikken som fuldbyrdede selvmord i løbet af de kommende fem-ti år, fordi den tidligere forebyggende indsats er sparet væk, siger Morten Thomsen.

Han kritiserer både Kommunernes Landsforening og Amtsrådforeningen for at gøre for lidt.

- Selv om kommunerne har ansvar for børne/unge-området, har Kommunernes Landsforening, KL, ikke prioriteret den tidlige indsats til forebyggelse af selvmord blandt børn og unge, og Amtsrådsforeningens indsats er meget defensiv, siger Morten Thomsen.

Resultaterne af tidlig forebyggelse er svære at måle, og Morten Thomsen vurderer, at det er årsagen til, at den er blevet udsat for den nuværende regerings spare-kniv i forbindelse med skattestoppet.

Kun få behandlingstilbud

- Flere og flere på vores telefonlinje ved ikke, hvor de skal gå hen og få hjælp. En tredjedel af amterne har stadig ikke noget behandlingstilbud til selvmordstruede unge, og kun få større kommuner har et behandlingstilbud, siger Morten Thomsen.

Livslinjen kommer i år op på over 5000 opkald. Sidste år var der 3642 opkald og i 2000 2345 opkald.

Livslinjen er åben for telefonopkald døgnet rundt fra kl. 16-23 på 70 201 201. Telefonrådgivningen drives af frivillige, som er blevet trænet i at tale med mennesker, der går med tanker om selvmord.

Handlingsplanen til forebyggelse af selvmord blev indført i 1999 under den tidligere regering.

/ritzau/