Prøv avisen

Krav om seks års fængsel til Jehovas Vidner-dansker i Rusland

En spektakulær russisk retssag mod et dansk medlem af bevægelsen, Dennis Christensen, som i maj 2017 blev anholdt af kampklædt politi under et bibelstudie og anklaget for ekstremisme, nærmer sig sin afslutning. Foto: Andrew Osborn/Ritzau Scanpix

Russisk anklager kræver 6,5 års fængsel til danske medlem af Jehovas Vidner, som har været fængslet i godt 600 dage, anklaget for ekstremisme. 60 personer er angiveligt arresteret på samme grundlag. Ruslands præsident kalder det samtidig uforståeligt, at bevægelsen forfølges i landet, og kræver sagen undersøgt

Man fristes til at sige, at den ene hånd ikke ved, hvad den anden gør, når man ser på de russiske myndigheders hårdhændede håndtering af Jehovas Vidner.

En spektakulær russisk retssag mod et dansk medlem af bevægelsen, Dennis Christensen, som i maj 2017 blev anholdt af kampklædt politi under et bibelstudie og anklaget for ekstremisme, nærmer sig sin afslutning. Danskeren har siddet varetægtsfængslet i mere end 600 dage, anklaget for at ”organisere aktiviteter i en ekstremistisk organisation”, og anklageren krævede i sin afsluttende tale ved distriktsdomstolen i byen Orjol i går, at danskeren får en dom på 6,5 års fængsel. Samtidig har den russiske præsident, Vladimir Putin, givet udtryk for, at han ikke forstår, hvorfor Jehovas Vidner bliver forfulgt i landet.

Ved redaktionens slutning i går var Dennis Christensens advokat i færd med at præsentere sine afsluttende bemærkninger, og herefter vil domstolen træde tilbage for at træffe domsafgørelse.

”Jeg har et lille håb om, at domstolen vil finde en løsning og ikke sende hr. Christensen i fængsel i 6,5 år. Vi befinder os ikke i middel- alderen,” siger talsmanden for Den Europæiske Sammenslutning af Jehovas Vidner, Jaroslav Sivulskij, til Kristeligt Dagblad.

”Men jeg er temmelig sikker på, at han vil blive kendt skyldig,” siger han og tilføjer, at anklagerne alene er baseret på, at de troende læser i Bibelen og taler om deres tro.

Sagen er en af de mest spektakulære straffesager mod et medlem af et trossamfund i nyere russisk historie og finder sted, efter at Ruslands højesteret i april 2017 erklærede trossamfundet ”ekstremistisk”. Ifølge Jehovas Vidner er 60 medlemmer siden blevet arresteret på samme grundlag, og næsten 100 medlemmer er anklaget for brud på straffeloven, skriver organisationen Radio Free Europe/Radio Liberty.

Men skal man tro Ruslands præsident, Vladimir Putin, er det grundløst at anklage Jehovas Vidner for ekstremisme, og præsidenten kræver de mange anholdelser undersøgt.

”Jehovas Vidner er også kristne. Jeg forstår ikke helt, hvorfor de bliver forfulgt. Så det skal undersøges,” sagde Vladimir Putin i midten af december under et møde i Kreml med det præsidentielle råd for civilsamfund og menneskerettigheder, som blandt andet er citeret af Radio Free Europe/Radio Liberty.

Præsident Putin sagde videre, at repræsentanter fra alle religioner bør behandles på samme måde, men at ”det er nødvendigt at tage højde for det land og det samfund, vi lever i”.

”Men det betyder bestemt ikke, at vi skal stemple repræsentanter for religiøse samfund som medlemmer af en ødelæggende, endda terroristisk, organisation. Det er komplet forvrøvlet, og det skal der omhyggeligt tages hånd om,” sagde han.

Dmitrij Peskov, Putins talsmand, har siden tilføjet, at ”det er nødvendigt at kigge på hver enkelt sag”, når det gælder Jehovas Vidner.

Trods præsidentens ord fortsætter myndighederne deres hårdhændede færd over for bevægelsen. I søndags gennemførte russiske specialstyrker razziaer i 11 hjem tilhørende Jehovas Vidner i byerne Jusjno-Sakhalinsk, Nevelsk og Nogliki og beslaglagde computere, telefoner og bøger, skriver Jehovas Vidner på dets hjemmeside. I et hjem slog styrkerne umotiveret en mand ned, da han åbnede døren, hvorefter de afhørte hans 14-årige søn, skriver Jehovas Vidner.