Prøv avisen

”Krisen i den katolske kirke er kun lige begyndt”

”Biskop, det er en forbrydelse at skjule pædofili,” står der på banneret under denne demonstration i Warszawa, Polen, imod den katolske kirkes håndtering af misbrugsafsløringer. Emnet er først lige begyndt at optage offentligheden i det østeuropæiske land, fortalte John-Erik Stig Hansen under et debatmøde i tirsdags. – Foto: Alik Keplicz/Ritzau Scanpix

I lande som Polen vil afsløringer af kirkeligt misbrug vokse, sagde foredragsholder, da katolsk forening havde indbudt til debat om emnet tirsdag aften

Et billede af pave Frans på besøg i Irland i år var det første, der blev kastet op på den tomme væg af en projektor i Englesalen på Niels Steensens Gymnasium i København i tirsdags. På billedet fra august så paven lettere bestyrtet ud, da han på vej gennem gaderne i Dublin blev mødt med et banner, hvor der stod, at han var leder af den største ring af pædofile i menneskehedens historie. Billedet var valgt af aftenens centrale foredragsholder John-Erik Stig Hansen.

John-Erik Stig Hansen er læge og formand for Klida (Katolske Læger i Danmark), der sammen med den dansk-katolske forening Academicum Catholicum (AC) havde inviteret til møde tirsdag aften for at drøfte den katolske kirkes aktuelle situation. John-Erik Stig Hansen er også formand for den katolske biskops rådgivergruppe vedrørende sager om seksuelle krænkelser, og så har han brugt mange år på at undersøge overgrebs- og pædofilisager i den katolske kirke og er en af dem, der ved mest om emnet herhjemme.

Den katolske taler kaldte billedet af paven sigende for den alvorlige situation, den katolske kirke står i, efter afsløringer af omfattende misbrug og talrige overgreb på børn og unge i kirken. Hans gennemgang af de rapporter og sager, der har set dagens lys inden for det seneste år, gjorde synligt indtryk på de omkring 50 fremmødte, der talte kirkens danske biskop, en håndfuld præster og en del lægfolk.

Mens John-Erik Stig Hansen fortalte om en tysk rapport, der udkom for nylig, og en hollandsk rapport, der blandt andet viste, at 20 ud 39 biskopper var involveret i hemmeligholdelsen af overgreb begået mod børn og unge, rystede flere opgivende på hovedet. Da han kom ind på den omfattende australske rapport fra 2017 og efterfølgende erklærede sig overbevist om, at de tilfælde af overgreb, der er blevet afdækket, kun er begyndelsen, lød der et højlydt suk. Og da han fortalte, hvordan ekstra udsatte og sårbare børn angiveligt blev udstyret med en særlig medaljon, der var ment som en hemmelig besked om, at ”de var til at forgribe sig på”, og udleverede dem til endnu flere mulige overgrebsmænd, så flere ud til ikke at kunne tro deres egne ører.

”Jeg føler det som en fysisk udmattelse at høre om alt dette”, sagde formanden for Academicum Catholicum, Niels Henrik Assing, undervejs, men han understregede samtidig nødvendigheden af at tage det op på et sådant møde.

Med talrige tal og eksempler gennemgik John-Erik Stig Hansen også den historiske behandling af overgreb i kirken, der kan spores helt tilbage til et koncil i år 305. Han fremlagde antal overgreb i de enkelte lande i bestemte perioder, de overordnede fællestræk i sagerne, forskellige typer af krænkere, foreslåede årsager til overgrebene og konsekvenser for både ofrene og kirken. Som afrunding på sit oplæg stillede han spørgsmålet: ”Kan den katolske kirke genvinde sin legitimitet som Kristi kirke?”, og de omkring 50 fremmødte gik stille og eftertænksomme til pause, hvor der blandt andet blev diskuteret, hvor længe der mon skal gå, før alle sager er kommet frem i lyset. Længe, mente mange.