Kristelig fagbevægelse sagsøgt for fyring

Jeg blev fyret for ikke at deltage i morgenbøn, lyder det fra tidligere ansat. Krifa afviser, men er nu sagsøgt for 760.000 kr.

Kristelig Fagforening sagsøges nu af HK, der mener, at en medarbejder blev afskediget for ikke at deltage i arbejdspladsens morgenbøn.
Kristelig Fagforening sagsøges nu af HK, der mener, at en medarbejder blev afskediget for ikke at deltage i arbejdspladsens morgenbøn. Foto: colourbox.com

Afskedigelsen af en medarbejder har nu ført til et sagsanlæg på 760.000 kroner mod Kristeligt Fagbevægelse.

Sagen er rejst af fagforbundet HK på vegne af den afskedigede medarbejder, 53-årige Bente Andersen, som ifølge Avisen.dk selv ser afskedigelsen som et resultat af hendes manglende deltagelse i arbejdspladsens morgenbøn og kirkelige engagement.

- Jeg blev fyret, fordi jeg ikke bad bordbøn eller kom i menigheden, det er jeg slet ikke i tvivl om. Andre kollegaer kan være syg i flere år og stadig beholde jobbet, siger Bente Andersen til Avisen.dk.

Bente Andersen var ansat ved Kristelig Fagbevægelse og blev fyret efter en længere sygeperiode. Ifølge HK er Bente Andersen ikke den eneste, der er blevet afskediget på grund af sin modvilje mod arbejdspladsens morgenbøn. Derfor har man nu valgt at rejse sag mod Kristelig Fagbevægelses afdeling i Slagelse, hvor Bente Andersen var ansat, lyder det fra afdelingsforman René Knudsen.

- Det er grov diskrimination. Det er ulovligt at fyre medarbejdere på grund af deres tro. Derfor kræver vi nu erstatning, siger afdelingsformand René Knudsen fra HK Service Hovedstaden og tilføjer, at de afskedigede har følt sig presset til at deltage i de kirkelige aktiviteter på arbejdspladsen. 
- Vi har talt med flere andre HKere, der har forsøgt at deltage passivt i morgenbønnen, men så bliver de bedst om på skift at vælge bønner, tekststykker og salmer, oplyser afdelingsformanden.

Hos Kristelig Fagbevægelse afviser man kritikken. Administrerende direktør Jesper Wengel vil ikke kommentere den konkrete sag, men udtaler på fagforeningens hjemmeside, at alle ansatte behandles ens.

- Vi har et værdigrundlag med rødder i det kristne livs- og menneskesyn. Det står vi ved og er helt åbne omkring, og alle ansatte behandles på lige vilkår uanset livssyn, siger Jesper Wengel, som til Avisen.dk betegner baggrunden for HK's sagsanlæg som grebet ud af den blå luft.

- Det har ikke noget med hendes baggrund at gøre. Vi er inde og vurdere hver enkelt sag, om medarbejderen er i stand til at komme tilbage til arbejdet. Der har været en konkret vurdering af hendes tilstand ikke kun fra vores side, men også fra det offentlige, siger Jesper Wengel og tilføjer, at han ikke har hørt kritik fra medarbejderne tidligere i forløbet.

- Men er der nogle folk, der efter de er rejst, føler sig diskrimineret på grund af det kristne guds- og menneskesyn, så kan jeg kun beklage det. Men jeg har lidt svært ved at tage det seriøst, når jeg aldrig har hørt noget om det før, siger Jesper Wengel ifølge Avisen.dk.