Prøv avisen

Kristen kærlighed ved første klik

Over 800 søger efter en kæreste på hjemmeside forbeholdt unge med konservativ kristendomsopfattelse

Internettet er blevet et populært mødested for unge fra kirkelige miljøer, der leder efter en af det modsatte køn at dele liv og tro med.

For fire måneder siden blev hjemmesiden www.kristendating.dk indviet. Dengang var håbet at komme til at huse 200-300 profiler, men i dag er der over 800, der søger en kæreste på hjemmesidens adresse.

Det er gratis at oprette en profil på hjemmesiden, men man kan kun være med, hvis man opfylder nogle trosmæssige kriterier. I hjemmesidens betingelser hedder det blandt andet: »Målgruppen er unge kristne singler med en personlig tro på Gud, som han er beskrevet i Bibelen. Man skal være fyldt 15 år for at anvende websitet. Forbeholdt singles, som søger en kæreste af det modsatte køn.«

Useriøse profiler slettes

- Hjemmesiden er for unge kristne, der har en personlig tro på Gud. De fleste brugere er unge, der er aktive i en kirke eller missionsforening. Hver dag er der en del, der opretter useriøse profiler, men vi gennemgår dem og sletter de useriøse, siger Karsten Møller, 27 år, der sammen med Frederikke Vestergaard og Karine Korsgaard har opbygget hjemmesiden.

Som eksempler på profiler, der bliver slettet, nævner Karsten Møller profiler med pornografisk indhold og profiler skrevet af mennesker, der ønsker at gøre grin med hjemmesiden. For at undgå såkaldt useriøse profiler ønsker kristendating.dk heller ikke megen medieomtale. Karsten Møller forklarer, at det blot tiltrækker for mange, der ikke reelt lever op til betingelserne for at søge kæreste på hjemmesiden.

Karsten Møller, der selv er ungkarl, fik ideen til hjemmesiden efter at have set, hvordan markedet for dating voksede på internettet. Danmarks største hjemmeside for romancer er dating.dk, hvor mere end en halv million danskere har oprettet en profil. Den store søgning til kristendating.dk kommer ikke bag på lektor i religionssociologi Søren Østergaard.

Flest mænd

- Det kristne miljø i Danmark er meget lille. Vil man have en kæreste med samme kristendomsopfattelse, så er der ikke mange steder at gå hen. Men samtidig har mange kristne unge en længsel efter at blive gift med en, de deler livsholdning med, siger Søren Østergaard.

Alle brugere skal svare på en række spørgsmål om sig selv fra højde og vægt til spørgsmål om fritidsinteresser, inden de kan søge kæreste via hjemmesiden. Desuden kan man besvare, hvilke kirkelige interesser man måtte have, fra mission og børnearbejde til lovsang. Ifølge Karsten Møller er brugerne af siden typisk i alderen 17 til 33 år. Der er en overvægt af mænd blandt brugerne.

- At sende en mail til en person, der præsenterer sig på en kæreste-hjemmeside, er en mere bekvem måde at flirte på, end hvis man personlig skal henvende sig til en anden med fare for at blive afvist. Vi lever i en tid, hvor vi har svært ved at leve med nederlag og bære på afvisninger. En afvisning i det fysiske rum er sværere at håndtere, end når det kører i det virtuelle rum, siger Søren Østergaard.

Landsungdomssekretær for Indre Missions Unge, Erik Holmgaard, er forbavset over, at tilslutningen til www.kristendating.dk har været så stor.

- Jeg synes, det er positivt, at unge vil finde ægtefæller, som de deler tro med, men jeg er generelt bekymret for de relationer, der bliver indgået gennem internettet. Der er noget farligt, uforpligtigende ved at skrive mails til hinanden. Det lader til, at kristendating.dk forsøger at opretholde en vis seriøsitet omkring deres hjemmeside, men jeg er bange for, at der kan være useriøse henvendelser mellem, og folk kan ende med at blive skuffede, siger Erik Holmgaard.

Fakta
www.kristendating.dk blev indviet i november 2002. I løbet af de første fire måneder har over 2000 oprettet en profil på hjemmesiden - i øjeblikket er der 851 profiler.

Ordbog over nye ord i dansk hedder det om »date«: verbum med tilnærmet engelsk udtale. Have eller skaffe sig romantisk aftale.

Brugerne har skrevet over 10.000 breve til hinanden.

Karine Korsgaard, Frederikke Vestergaard og Karsten Møller står bag hjemmesiden. De driver siden for egne midler. Trods reklamer på hjemmesiden giver det i øjeblikket underskud.

Danmarks største datinghjemmeside hedder www.dating.dk og har over 500.000 brugere.

Der er andre tilsvarende hjemmesider: www.kontakt.ofir.dk - www.7ehimlen.se og www.christiancafe.com

nygaard@kristeligt-dagblad.dk