Kristen svensk jordemoder tager abortsag til europæisk domstol

2013 fik den kristne jordemoder Ellinor Grimmark tilbudt et job i regionen Jönköping i det sydlige Sverige, men da hun sagde, at hun ikke ønsker at medvirke til abortindgreb, blev tilbuddet trukket tilbage. I dag afleverer hun sin anklage mod den svenske stat til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol

Bortset fra Sverige har både Norge, Danmark og alle EU-landene ordninger, der betyder, at sundhedspersonale kan undgå at medvirke til abortindgreb, hvilket i Norge og Sverige kaldes samvittighedsfrihed. Arkivfoto.
Bortset fra Sverige har både Norge, Danmark og alle EU-landene ordninger, der betyder, at sundhedspersonale kan undgå at medvirke til abortindgreb, hvilket i Norge og Sverige kaldes samvittighedsfrihed. Arkivfoto. . Foto: Frandsen Finn/ritzau.

I Sverige er der stor mangel på jordemødre, så det burde ikke være svært at finde arbejde. Men det kan det være, hvis man af religiøse årsager ikke ønsker at medvirke til abort. I 2013 fik den kristne jordemoder Ellinor Grimmark tilbudt et job i regionen Jönköping i det sydlige Sverige, men da hun sagde, at hun ikke ønsker at medvirke til abortindgreb, blev tilbuddet trukket tilbage. Og det har sidenhen ført til to nederlag i det svenske retssystem. Desuden afviste Diskrimineringsombudsmannen i 2014 at behandle hendes sag.

I 2015 tabte hun i tingretten i Jönköping, og tidligere på året tabte hun også sagen ved den svenske arbejdsret. I 2016 afviste svensk højesteret at tage sagen op, og i dag afleverer hun sin anklage mod den svenske stat til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Bortset fra Sverige har både Norge, Danmark og alle EU-landene ordninger, der betyder, at sundhedspersonale kan undgå at medvirke til abortindgreb, hvilket i Norge og Sverige kaldes samvittighedsfrihed.

Ud over sagen om Ellinor Grimmark inkluderer søgsmålet også jordemoderen Linda Steen, der mistede sit arbejde ved en kvindeklinik, fordi hun ikke ville medvirke til abort.

De mener begge, at Sverige har forbrudt sig mod Europakonventionen ved at krænke deres tanke- og religionsfrihed.

Joakim Nergelius, der er professor i jura ved Örebro universitet, vurderer ikke, at Ellinor Grimmark vinder, men forventer, at domstolen vil tage sagen op.

”Samvittighedsfrihed er et principielt spørgsmål, og derfor tror jeg, at de vil prøve sagen, men det bliver nok et nederlag, fordi domstolen i vid udstrækning lader religiøse spørgsmål være op til medlemslandene,” siger han.

Professoren peger på, at en eventuel sejr vil være meget kontroversiel og vil lægge pres på Sverige for at overveje, om man vil indføre samvittighedsfrihed.