Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Kristendom udefra sætter det grundtvigske frisind under pres

Tidligere præst og politiker Asger Baunsbak-Jensen er bekymret for, at en ny religiøs bølge vil skylle ind over Danmark og sætte folkekirkens grundvigske frisind i knibe. Foto: .

"Importeret kristendom" vil true den rummelige folkekirke og dens grundtvigske traditioner, forudser fremtrædende kirkelig iagttager og præst

Asger Baunsbak-Jensen, tidligere præst og politiker, frygter, at en ny religiøs bølge, som han forudser vil skylle ind over Europa og Danmark i den nærmeste fremtid fra Kina, Afrika og Sydamerika, vil bringe folkekirkens grundtvigske frisind i knibe, hvis ikke folkekirken for alvor tager sig sammen.

"Den religiøsitet, der vil returnere til os udefra, vil være stærkt frikirkepræget for eksempel af pinsebevægelsen, og - som i USA - præget af et fundamentalistisk bibelsyn. Altsammen noget, som er aldeles ugrundtvigsk," siger han.

Mogens Mogensen, ekspert i mission og religionsdialog, mener, at denne udvikling allerede er i fuld gang, og henviser til, at en tredjedel af dem, der sidder på kirkebænkene i København, er immigranter.

"Hvis folkekirken skal overleve, må den træde i karakter og se sig selv som en kirke, der har et budskab til hele folket og ikke bare er ude på at servicere dem ved passende lejligheder. Derfor kan den stadig være rummelig, men rummeligheden vil fremover udmønte sig i flere forskellige menigheder."

Sognepræst Henrik Højlund, formand for Evangelisk Luthersk Netværk, der repræsenterer højrefløjen i folkekirken, er enig i, at folkekirken vil komme til at opleve et pres udefra:

LÆS INTERVIEW MED ASGER BAUNSBAK-JENSEN

"Jeg ser det som et velsignet pres, som jeg også tror, Grundtvig ville glæde sig over. Fundamentalt stod han for en vækkelseskristendom, og i modsætning til Baunsbak ser jeg folkekirkens 'rummelighed' som udtryk for et åndeligt dødvande. Folkekirken trænger til et frisk pust, og det kan vi få fra kirkerne udefra. Selvfølgelig kan der være elementer af ekstremistisk eller forsnævret kristendom fra USA og andre steder, som kan være uheldig, men det skilles lige så stille ud."

Akademileder Birgitte Stoklund Larsen, Grundtvigsk Forum, mener, at den "rummelige folkekirke" generelt står godt rustet til at modstå religiøst pres udefra:

"Folkekirkeligheden udvikler sig jo også og er god til at finde nye former for forkyndelse, som tiltrækker nye grupperinger. Samtidig kan man håbe, at folk vil synes, at det er lidt for lidt med en pinsekirkelig forkyndelse."
TEMA: Grundtvigianisme - dengang og i dag

Asger Baunsbak-Jensen appellerer samtidig til højrefløjen om at tænke sig særdeles godt om, før den eventuelt vælger at bryde med folkekirken, som det nu er oppe i forbindelse med diskussionen om velsignelse/vielse af homoseksuelle. Det gør dog ikke indtryk på Henrik Højlund:

"På et eller andet tidspunkt er der en dråbe, der får bægeret til at flyde over. Jeg tror, vi er der nu," siger han.

steens@k.dk