Kristent dukketeater-tv med tyrkiske stemmer

Det kristne børne-tv GPS kombinerer uformelt dukketeater med bibelske budskaber. Konceptet skal nu eksporteres til udlandet

Dukkerne Viggo og Molly fra børneprogrammet GPS skal hjælpe med at forklare børn sammenhængen mellem de bibelske budskaber og børnenes hverdag.
Dukkerne Viggo og Molly fra børneprogrammet GPS skal hjælpe med at forklare børn sammenhængen mellem de bibelske budskaber og børnenes hverdag. Foto: KKR/TV.

Den strithårede dukke Viggo er kommet til at ødelægge sin brors nye, dyre telefon ved at hælde kakaomælk ud over den. Broderen, Sigurd, var rigtig glad for sin telefon, og nu er Viggo så ked af sin dumhed, at han klager sin nød til veninden Molly. Men hun trøster ham med, at det ikke er første gang, nogen har gjort noget dumt.
For eksempel fornægtede disciplen Peter engang Jesus. Men heldigvis blev Jesus ikke vred.

LÆS OGSÅ: DR sløjfer kirkeligt TV i påsken

Scenen stammer fra et afsnit af GPS, kristne børneudsendelser for de 5-10-årige, som siden 2010 er blevet sendt om morgenen på lokale kanaler rundt omkring i landet.

Symbolikken i GPS er, at det er en slags vejviser, hvor Gud viser vejen. I hver udsendelse har vi dukkerne, der oplever noget hverdagsagtigt, for eksempel at de er blevet uvenner med én fra klassen. Det kobles sammen med en bibelhistorie og en musikvideo med et kristent band. Og så har hver udsendelse en helt enkel nøglesætning, altså en ting, som vi gerne vil give videre og lære børnene, for eksempel: Gud er almægtig eller Jesus er Guds søn, siger Dorthe Lykke Jensen, leder af Evangelisk Børne­mission, der selv har skrevet dukketeaterstykkerne og er vært på programmet.

Børneudsendelserne er blevet til i et samarbejde mellem KKR/TV (Københavns Kristne TV) og Evangelisk Børnemission. Udsendelserne har fået så megen opmærksomhed, at de nu skal oversættes til andre sprog, fortæller Dorthe Lykke Jensen:

Vi er lige nu i gang med at lave udsendelser i Tyrkiet, og vi planlægger også, at programmet skal oversættes til arabisk og farsi i de lande hvor KKR/TV har kanaler, de samarbejder med.

Lokale kanaler som Kanal København og Kanal Syd har i alt sendt 68 GPS-udsendelser, og her til efteråret sendes de ni sidste. De danske udsendelser ligger på nettet, og de bruges flittigt i landets børnekirker. Konceptet er siden blevet udvidet med undervisningsmateriale, som kirkerne gerne tager imod.

Mange børnekirker har været pressede på grund af mangel på medarbejdere. Så de børnemedarbejdere, der er, har været glade for at bruge GPS, og samtidig ved vi, at der er børn, der har haft glæde af at møde Bibelen og Gud midt i søndagszapperiet, siger Dorthe Lykke Jensen.

Hun håber på, at tyrkiske og arabiske børn i fremtiden vil følge Viggo og vennerne dog under andre navne:

Pointen er, at vi tror på, at konceptet kan hjælpe de tyrkiske børnemedarbejdere til at fortælle historierne, så de også passer til tyrkiske børn. Nogle gange kan man falde i den grøft, at man gerne vil fortælle en morale, men man glemmer at relatere den til børnenes hverdag. Og det er hele meningen med GPS, siger Dorthe Lykke Jensen.


Kilde: Botond Fodor, programchef for KKR/tv