Kristne amerikanere frygter bibel-told

Trumps kommende runde af straftold i handelskrigen mod Kina kommer til at gå ud over amerikanernes adgang til bibeler, advarer flere kristne udgivere i USA. De beder derfor om fritagelse for tolden

”Vi tror ikke, at administrationen var bevidst om den potentielle negative effekt, disse foreslåede toldafgifter ville få på udgivelsesindustrien generelt, og at den aldrig ønskede at pålægge forbrugere og religiøse organisationer en ’bibel-skat’”, siger Mark Schoenwald i en skriftlig udtalelse. Han leder HarperCollins, der sidder på 38 procent af det amerikansk bibel-marked.
”Vi tror ikke, at administrationen var bevidst om den potentielle negative effekt, disse foreslåede toldafgifter ville få på udgivelsesindustrien generelt, og at den aldrig ønskede at pålægge forbrugere og religiøse organisationer en ’bibel-skat’”, siger Mark Schoenwald i en skriftlig udtalelse. Han leder HarperCollins, der sidder på 38 procent af det amerikansk bibel-marked. Foto: Pixabay.com.

Amerikanernes adgang til bibeler ser ud til at være truet. Den handelskrig, som foregår mellem USA og Kina, kan nemlig komme til at gå ud over priserne på bibeler i Guds eget land. Sådan lyder advarslen i hvert fald fra en række udgivere af bibeler i USA, herunder HarperCollins og Tyndale.

Baggrunden er, at Trump-administrationen barsler med en ny runde af straftold på 25 procent på kinesiske varer svarende til i alt 300 milliarder amerikanske dollars. Det er blandt andet trykte materialer, der vil blive ramt af den nye told, herunder bøger og dermed også bibeler, skriver det amerikanske nyhedsmedie Bloomberg. Og det er faldet kristne udgivere for brystet, for Kina er det land i verden, der producerer allerflest bibeler, og ifølge netmediet Religion News Service er der blevet printet næsten 200 millioner bibeler i Kina siden 1988 i samarbejde med De Forenede Bibelselskaber. Konsekvenserne af de nye toldafgifter kan blive, at amerikanerne skal have flere penge op af lommen, når de køber bibeler.

HarperCollins Christian Publishing, der står for 38 procent af det amerikanske bibelmarked, får produceret tre fjerdedele af forlagets bibeler i Kina, og ifølge det amerikanske netmagasin Christianity Today mener virksomhedens ledelse ikke, at Trump har været opmærksom på problemet.

”Vi tror ikke, at administrationen var bevidst om den potentielle negative effekt, disse foreslåede toldafgifter ville få på udgivelsesindustrien generelt, og at den aldrig ønskede at pålægge forbrugere og religiøse organisationer en ’bibel-skat’”, siger Mark Schoenwald, lederen af HarperCollins i en skriftlig udtalelse.

”Men hvis printede bøger, herunder bibeler, ikke bliver fjernet fra den fjerde liste af produkter fra Kina, som skal underlægges told, og hvis tolden tages i brug, vil udgivere reducere investeringerne i deres forretninger, forbrugere og religiøse organisationer vil opleve højere priser, og kirker, skoler, præsteskaber og non profit-organisationer vil have færre ressourcer til at uddanne andre og forbinde dem med Bibelen,” lyder det endvidere i hans skrivelse, beretter Religion News Service.

Men det er netop meningen med toldafgifter, at de skal hæmme amerikansk import af kinesiske varer, forklarer Eva Rytter Sunesen, der er ekspert i international økonomi og rådgiver i international handel hos konsulentvirksomheden Copenhagen Economics.

”Formålet er selvfølgelig at skade Kina for at få landet til at indgå i forhandlinger på andre områder. For at det skal være mest effektivt, skal man målrette tolden på kinesisk producerede varer, som alternativt kan produceres i USA. Så får man både ramt Kina og skabt noget lokal beskæftigelse i USA. Men det tager selvfølgelig noget af effekten ud af det her redskab, hvis der ikke er mulighed for at øge produktionen i USA, og det kan komme til at gå ud over slutforbrugeren, hvis bibelerne så bliver dyrere.”

Når så stor en del af de amerikanske bibeler produceres i Kina, skyldes det ifølge flere internationale medier, at der er tale om komplekse bogudgivelser med tynde sider, særlige indbindinger og andre elementer, der kræver et stort produktionsapparat, hvis lige ikke kan findes i for eksempel USA.

”Tyndale House har ikke været i stand til at finde producenter uden for Kina med kapacitet og evne til at leve op til vores behov for komplekse bøger,” lyder det i en høringsskrivelse fra Mark Taylor, der er formand og direktør for Tyndale, som er den største private kristne udgiver i USA.

I en høring i sidste uge foreslog ledende bibelforlag derfor USA’s internationale handelskommission at fritage kristne udgivelser fra tolden. En told, som præsident Donald Trump ventes at diskutere med den kinesiske prædisent, Xi Jinping, i forbindelse med G20-topmødet i Japan i denne uge.

”Kristne har brug for Bibelen til deres daglige åndelige næring,” siger Stan Jantz, leder af The Evangelical Christian Publishers Association, til Christianity Today.

Det er dog ikke først og fremmest religiøse argumenter, men økonomiske, der kan føre til, at bibeler fritages fra toldafgifterne, vurderer Eva Rytter Sunesen.

”Det er tidligere sket, at visse produkter undtages, hvis argumentet er godt nok. Det handler om at kunne dokumentere, at det vil skade amerikansk økonomi at pålægge en told på en bestemt kinesisk vare. For hvis det tab, som den amerikanske forbruger oplever, ikke kan opvejes af en gevinst på amerikansk beskæftigelse ved, at produktionen rykkes til USA, så kan der være tale om en skade på amerikansk økonomi.”