Prøv avisen

Kristne børnehaver vil kæmpe for religiøst frisind

En principiel strid mellem Roskilde Kommune og en katolsk børnehave får nu paraplyorganisationerne bag landets private og selvejende institutioner til at frygte for religions- og værdifriheden for alle landets børnehaver, fritidshjem og skoler. - Foto: colourbox.com

Hvis det lykkes Roskilde Kommune at stoppe et samarbejde med en katolsk børnehave, kan det få konsekvenser over hele landet, frygter organisationer

En principiel strid mellem Roskilde Kommune og en katolsk børnehave får nu paraplyorganisationerne bag landets private og selvejende institutioner til at frygte for religions- og værdifriheden for alle landets børnehaver, fritidshjem og skoler.

På et møde i morgen skal Roskilde Kommune nemlig beslutte, hvorvidt den skal opsige sin mangeårige driftsoverenskomst med den katolske Sct. Josefs Børnehave eller ej.

Kommunen mener, at den selvejende daginstitution vil blive for religiøs, fordi børnehaven ønsker at synliggøre sit katolske grundlag gennem en vedtægtsændring, hvori dens "kristne katolske livssyn" fremhæves.

Rystet
Menighedernes Daginstitutioner, MDI, der er paraplyorganisation for omkring 180 andre børnehaver med et kristent grundlag, er rystet over sagen og går nu aktivt ind i sagen på den katolske børnehaves side.

- Det her er en principiel sag, der handler om hele retten til at drive en daginstitution på et kristent grundlag. Det har vi gjort i Danmark i mere end hundrede år indtil nu, hvor man pludselig begynder at stille spørgsmål ved det, siger advokat og generalsekretær i MDI, Charlotte Biil.

Daginstitutionernes Landsorganisation, DLO, der organiserer omkring 1500 private og selvejende daginstitutioner, mener, at sagen ikke bare presser værdifriheden for kristne daginstitutioner, men for alle selvejende og private daginstitutioner i Danmark.

- Hvis kommunen vælger at opsige samarbejdet, frygter jeg, at det kan smitte af på forholdene andre steder i landet. Det er en tosset situation, hvor vi risikerer, at hverken religiøse eller andre værdibaserede institutioner må have nogen holdninger længere, siger landsformand for DLO, Peter Duetoft.

Klager og sagsanlæg
Både han og Charlotte Biil har skrevet til Roskildes borgmester, Poul Lindor Nielsen (S), for at gøre opmærksom på, at også kommunens egne jurister har advaret imod at opsige samarbejdet.

I et notat konkluderer de, at "det juridiske grundlag" for at opsige samarbejdet med børnehaven "er meget usikkert", og at kommunen må forvente at få klager og sagsanlæg imod sig, hvis den afbryder samarbejdet.

Poul Lindor Nielsen ønsker ikke at tage offentlig stilling til sagen, før byrådet har behandlet sagen i morgen eftermiddag.

Men formanden for kommunens skole - og børneudvalg, Henrik Stougaard (SF), der har indstillet, at kommunen stopper samarbejdet med børnehaven, står dog fast.

Også selvom vedtægtsændringerne ifølge Sct. Josefs Børnehave reelt kun betyder, at børnene fremover kan besøge den katolske kirke to til tre gange årligt ved de kristne højtider.

- Børnehavens ønske om at ændre vedtægterne er mere vidtgående end det. Ændringen betyder, at hele institutionen skifter karakter, så det religiøse kommer til at fylde mere i dagligdagen. Og det mener vi ikke, at forældre, der står på kommunens venteliste, skal presses til, siger Henrik Stougaard.

revsbech@kristeligt-dagblad.dk