Prøv avisen
Trosfrihed

Kristne chikaneres i stigende grad i Tyrkiet

”Der er desværre ikke noget, der tyder på, at presset på de kristne vil mindskes i Tyrkiet. Det er en udvikling, der har fundet sted gennem mange år, og efter kupforsøget i 2016 har det taget yderligere fart," fortæller Henrik Ertner Rasmussen, der er konsulent med mange års erfaring med arbejdet for trosfrihed. Arkivfoto fra Det Hellige Kors Kirke på den tyrkiske ø Akdamar. Foto: Umit Bektas / Reuters / Ritzau Scanpix

Den amerikanske præst Andrew Brunsons nylige fængsling i Tyrkiet er billede på et stigende pres på kristne i landet, mener han selv og flere eksperter. En øget tyrkisk nationalisme har gjort livet svært for de fleste andre end sunni-muslimer

Da den amerikanske præst Andrew Brunson blev anholdt på et tvivlsomt grundlag i 2016, var det for at intimidere andre præster, missionærer og kristne i Tyrkiet. Det udtrykker præsten selv i dag i et interview med Kristeligt Dagblad. Han blev løsladt og sendt til USA i oktober sidste år efter to år i fængsel, men det er ikke et tegn på en forbedring af forholdene for landets kristne, mener han. Nærmere tværtimod.

”Udvisninger af udenlandske præster og kirkeligt ansatte er taget til, og tyrkiske kristne er under pres. Jeg blev gjort til syndebuk for alt, der gik galt i Tyrkiet, og det er smittet af på den tyrkiske kirke, som i stigende grad mistænkeliggøres. Jeg er bange for, at der er mørke tider forude for kristne i Tyrkiet,” siger han.

Og det har han ret i, mener flere kendere af Tyrkiet, som peger på, at kristne lider under en sunnimuslimsk nationalisme, der er blevet udbredt under præsident Recep Tayyip Erdogan særligt de senere år.

”Situationen for de kristne er blevet forværret i Tyrkiet over de seneste år. Det kommer for eksempel til udtryk ved, at udenlandske kristne ikke får lov til at komme ind i landet eller bliver udvist, selvom mange af dem har arbejdet der i årtier. Ifølge mine oplysninger er det sket for flere end 20 vestlige kristne over de seneste måneder; mennesker, som oftest har lavet fredeligt kirkeligt arbejde for blandt andre flygtninge,” siger den tyske professor i kristenforfølgelser og trosfrihed Christof Sauer fra Freie Theologische Hochschule i Giessen i Tyskland.

Det genkender Pola Rojan Bagger, der er mellemøstanalytiker for Mellemfolkeligt Samvirke og tidligere Tyrkiet-korrespondent for Morgenavisen Jyllands-Posten. Men chikane af kristne er langtfra nyt i Tyrkiet, og de nye eksempler hviler på mange års tyrkisk tankegods, siger han.

”Den tyrkiske republik er bygget på mistænkeliggørelse af kristne. Man har følt sig omgivet af kristne stormagter som Storbritannien og Frankrig og frygtet, at de ville så splid i republikken. Derfor har man altid været meget varsom over for kristne, som man har set som repræsentanter for noget truende udefrakommende. Det er kun blevet forstærket af den islamisk-konservative præsident Erdogan, der har pisket til denne stemning om, at tyrkerne er muslimer, og at de kristne forsøger at splitte dem,” siger han.

Efter det fejlslagne kupforsøg i juli 2016 er de kristne én af flere grupper, der har fået det sværere i Tyrkiet, forklarer Pola Rojan Bagger.

”Præsident Erdogan har gjort, hvad han kunne for at galvanisere støtten til sig selv efter kupforsøget ved at male skræmmebilleder. Dér har kristne været et meget genkendeligt billede på grund af Tyrkiets historie. Det står knivskarpt på lystavlen for alle tyrkere, når man taler om truslen fra de kristne, og så behøver man ikke så mange nuancer,” siger han.

Organisationen Åbne Døre, der arbejder for forfulgte kristne over hele verden, har også udtrykt bekymring over forholdene for kristne i Tyrkiet. Åbne Døre udgiver hvert år en liste, der rangerer de værste lande i verden at være kristen i. På den seneste liste er Tyrkiet nummer 26 efter 31.-pladsen i 2018.

”Der er desværre ikke noget, der tyder på, at presset på de kristne vil mindskes i Tyrkiet. Det er en udvikling, der har fundet sted gennem mange år, og efter kupforsøget i 2016 har det taget yderligere fart. Det kom tydeligst til udtryk ved fængslingen af Andrew Brunson, som jo ikke engang blev frikendt, men blot blev løsladt på grund af stort økonomisk pres fra USA,” siger Henrik Ertner Rasmussen, der er konsulent med mange års erfaring med arbejdet for trosfrihed, senest som generalsekretær for Dansk Europamission.

Han peger på andre kristne grupper, som oplever chikane i Tyrkiet:

”Det gælder grupper som syriske kristne, armeniere og ikke mindst personer, der er konverteret fra islam til den kristne tro. De har det særligt svært i det nuværende politiske miljø, hvor der er en voksende opfattelse af, at man skal være sunnimuslim for at være rigtig tyrker.”