Kristne er nu i mindretal i England og Wales

Flere kalder sig ikke-religiøse end kristne i England og Wales, viser rapport. Det er blevet cool ikke at tro, siger kirkeredaktør

"Vi ser en acceleration i mængden af personer, som ikke alene ikke længere praktiserer deres tro med jævne mellemrum, men slet ikke sætter kryds i boksen, at de praktiserer deres religion overhovedet,” forklarer lektor Stephen Bullivant.
"Vi ser en acceleration i mængden af personer, som ikke alene ikke længere praktiserer deres tro med jævne mellemrum, men slet ikke sætter kryds i boksen, at de praktiserer deres religion overhovedet,” forklarer lektor Stephen Bullivant. Foto: Jack Taylor/AFP.

Næsten halvdelen af indbyggerne i England og Wales er ikke religiøse. Af en ny rapport fremgår det, at 48,5 procent af befolkningen siger, at de ikke tilhører en religion. Derimod er andelen, der definerer sig selv som kristne, faldet til 43,8 procent, og hermed er de kristne for første gang i mindretal i England og Wales.

Rapporten er udgivet af St. Mary’s Catholic University i Twickenham, som har analyseret tal fra den omfattende og løbende dataindsamling British Social Attitudes, der hvert år foretager grundige interviews med over 3.300 personer.

Ifølge undersøgelsen er det udbredt, at mennesker, der er vokset op som kristne, i dag siger, at de ikke længere har en religion. Det gælder for fire ud af ti, der er opdraget i den anglikanske kirke.

”Det er slående, hvor tydelig væksten er i andelen af befolkningen, som siger, at de ikke har en religion,” siger Stephen Bullivant til avisen The Guardian. Han er lektor i teologi og etik ved St. Mary’s Catholic University og forfatter til rapporten.

”Drivkraften i udviklingen synes at være mennesker, der er opvokset i en religion, men som nu siger, at de ikke længere har en. Og vi ser en acceleration i mængden af personer, som ikke alene ikke længere praktiserer deres tro med jævne mellemrum, men slet ikke sætter kryds i boksen, at de praktiserer deres religion overhovedet,” forklarer Stephen Bullivant.

Baptistpræst og redaktør ved onlineavisen Christian Today Mark Woods forklarer tendensen med, at ateisterne har haft held med at gøre det moderne at være ikke-troende.

”Den billedstormende neo-ateisme har gjort det cool at være a-religiøs. Det betyder, at folk ikke behøver at lade som om, at de har en religion, hvis det ikke er tilfældet,” skriver han på Christian Todays hjemmeside.

Han finder det bekymrende, at undersøgelsen viser, at det er folk, som er vokset op som medlemmer af kirken, der forsvinder.

”De har prøvet det, og det virkede ikke for dem,” konstaterer han.

Men udviklingen er ikke nødvendigvis kun dårlige nyheder, mener forskningschef Nick Spencer fra den tværkirkelige tænketank Theos.

”Det faktum, at så mange ikke længere pr automatik vælger den kristne etikette, kan ironisk nok være lidt af en lettelse, fordi betegnelsen ’kristen’ fremover vil have en klarere og mere koncentreret betydning, og ikke længere være et diffust udtryk,” siger Nick Spencer i en kommentar til undersøgelsen.

Set over tre årtier er det den anglikanske statskirke Church of England, der har haft den største tilbagegang.

Over 44 procent af befolkningen erklærede sig for anglikanere, da undersøgelsen British Social Attitudes første gang blev gennemført i 1983. Den andel var i 2014 faldet til 19 procent.

Forskningschef Nick Spencer konkluderer derfor, at kirken i dag står over for et brutalt valg:

”Vi må enten missionere eller uddø.”