Prøv avisen

Kristne flygtninge chikaneres på asylcentre

Kristne flygtninge udsættes for chikane på tre ud af fire danske asylcentre. De tør derfor ikke stå frem med deres tro. Foto: Stig Stasig Denmark

På tre ud af fire asylcentre oplever kristne beboere hetz, mobning og i enkelte tilfælde vold. Flere kristne asylbeboere tør ikke stå frem med deres tro, siger ledere af asylcentrene

Jeg tager tilbage til Afghanistan, og når du også kommer tilbage, holder vi en retssag ude på landet. Vi kan ikke holde ud, at du gør sådan her. Vi mister vores ære.

Sådan lyder det i et brev, som den afghanske kvinde Parvin Jafari på 42 år modtog for omtrent to år siden. Afsenderen var en afghansk mand, der var nægtet opholdstilladelse i Danmark og skulle hjemsendes.

LÆS OGSÅ:
Regeringen vil til bunds i chikanesag

Den mistede ære, som manden beskriver i brevet, består i, at Parvin Jafari efter sin ankomst til Danmark er konverteret til kristendommen og har giftet sig med en kristen iransk mand.

Hendes mand har fået opholdstilladelse i landet, mens Parvin Jafari i øjeblikket venter på at få afgjort sin ankesag hos Flygtningenævnet.

Venter gør også 37-årige afghanske Gholam Habib Karimi, som under sit ophold på et asylcenter blev overfaldet af fire landsmænd med greb om halsen og knytnæveslag i hovedet, fordi han havde svigtet sit folk ved at konvertere.

Parvin og Habib er ikke enkeltstående tilfælde. Kristeligt Dagblad har talt med lederne af landets 12 asylcentre for voksne, og tendensen er klar: På tre ud af fire centre har kristne beboere følt sig truet, forfulgt eller mobbet.

Der er ingen tvivl om, at der er spændinger mellem de kristne og muslimerne på centret. Det drejer sig ikke om slagsmål, men jeg har fået flere henvendelser om mobning af konvertitter fra Afghanistan, Iran og Irak. Det tolererer vi selvfølgelig ikke, for vi har religionsfrihed her i landet, siger leder Lars Andersen fra Hanstholm Asylcenter, hvor de kristne beboere bliver hentet 200 meter fra centret, når de skal i kirke, for at undgå chikane fra de andre beboere.

Der er i alt 18 asylcentre i Danmark, men seks af dem huser udelukkende børn, og her spiller troen ikke ind i konflikter. Fra de resterende 12 centre beretter altså ni centerledere om chikane af kristne beboere.

Ud over Hanstholm er det i Jelling, Tranum og Thyregod i Jylland, i Auderød, Sandholm, Sigerslev og Avnstrup på Sjælland og i Holmegaard på Langeland.

Flere kristne beboere har igennem årene bedt os om ikke at sige til de andre beboere, at de er kristne. De holder deres tro skjult, fordi de er bange for, hvad der kan ske med dem, fortæller kontaktperson Lene Rauff fra Asylcenter Brovst i Tranum.

Hvor mange episoder og hvor grelle tilfælde centrenes kristne beboere oplever, svinger fra sted til sted, men en fællesnævner er, at det primært er kristne fra Afghanistan, Iran og Irak, der føler sig truet. Ofte fordi de som kristne er i klart undertal på asylcentrene, hvad enten de er oprindeligt kristne eller konvertitter.

Deciderede overfald, som det Gholam Habib Karimi var udsat for, vil ingen af centerlederne kendes ved, og ofte kan problemerne bunde i detaljer som uenigheder om, hvorvidt et køleskab skal opbevare svinekød eller ej, fortæller flere centerledere.

Derudover er det ikke sikkert, at det altid er beboerens kristne tro, der udløser problemerne, mener afdelingsleder Mahasiah Rasmussen fra Auderød Asylcenter ved Frederiksværk:

Vi har haft konvertitter, der blev chikaneret, men også homoseksuelle, ateister og kommunister har været udsatte. Det er ikke et stort problem, men det handler om at være anderledes end sine landsmænd, og ofte kan problemerne klares ved, at en af parterne skifter værelse.