Prøv avisen

Kristne i Irak kan blive tvunget under jorden

Den kaldæiske ærkebiskop Paulos Faraj Rahho blev fundet død i torsdags. – Foto: AFP.

Den kaldæiske ærkebiskop Rahhos død skræmmer irakiske kristne dødsårsagen kendes ikke

Kristne i Irak opfatter sig som en forfulgt minoritet i det krigshærgede land, som modsat muslimerne i landet ikke har egen milits til at forsvare sig. Derfor er de dobbelt opskræmte over, at endnu en fremtrædende kirkemand, ærkebiskop Rahho, i torsdags blev fundet død efter at have været bortført siden den 29. februar.

Måske vil det betyde, at kristne irakere er nødt til at gå under jorden, siger Suha Rassam fra Kristne irakere i nød til den britiske, kristne tænketank, Ekklesia.

I de seneste otte månederne er volden mod kristne eskaleret i Mosul. I juni sidste år blev en præst og tre diakoner myrdet, og i januar blev fire kirker og et kloster bombet. Så hvis vi skal overleve, kan det blive nødvendigt for kirken, at den bliver en undergrundskirke, som den var i det første og andet århundrede, siger Suha Rassam.

Meget tyder på, at den 65-årige ærkebiskop døde på grund af helbredsproblemer som givet ikke er blevet bedre af bortførelsen. Det kan have været en streg i regningen for bortførerne, skriver den britiske avis Telegraph. Shlemon Warduni, viceærkebiskop i Bagdad, siger, at bortførerne kontaktede ham for at forklare, at Rahho døde af naturlige årsager, og at de havde begravet ham.

Der har tilsyneladende været forhandlinger mellem den kaldæiske kirke og bortførerne. I hvert fald bekræfter en talsmand fra den kaldæiske patriarks kontor over for nyhedsbureauet Reuters, at bortførerne og kirken har haft kontakt. Og en talsmand for politiet siger, at der var forhandlinger om en løsesum mellem bortførere og ærkebiskoppens familie.

Både den anglikanske ærkebiskop, Rowan Williams, og pave Benedikt XVI har bedt for ærkebiskoppens liv, men altså forgæves.

Flertallet af de omkring 700.000 kristne i Irak er kaldæiske, en kirke, der er knyttet til den katolske kirke.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk