Prøv avisen

Kristne irakere frygter at blive syndebukke

IRAK-KRISEN: Et amerikansk angreb på Irak bliver af ekstremistiske muslimer opfattet som et korstog mod islam

Et angreb på Irak kan få uoverskuelige følger for de kristne mindretal i Irak. Det frygter blandt andre kirke- ledere i Irak, eksil-irakere i Danmark, Det Mellemøstlige Kirkeråd og Folkekirkens Nødhjælp.

- Hvem kan spå om, hvad der vil ske, hvis ånden slipper ud af flasken, siger en af de kaldæiske præster i Irak, Fader Youssuf Tuma.

»Ånden i flasken« er de ekstremistiske muslimer, som de kristne mindretal frygter vil lade det gå ud over dem, hvis USA angriber. I ekstremistisk islamisk retorik vil et angreb blive opfattet som et korstog mod islam.

Irak har som resten af Mellemøsten et muslimsk flertal. Det består af mange slags muslimer, og derudover af en række kristne kirker, der udgør i alt tre procent af Iraks 24 millioner indbyggere. Den irakiske præsident, Saddam Husseins, Baath-parti er officielt sekulært, men Saddam Hussein har i de senere år lanceret en religionskampagne, hvis formål primært har været at inddæmme de ekstremistiske muslimer. Men hvis Saddam Hussein styrtes, vil de såkaldte wahabi-muslimer (den saudiarabiske fundamentalistiske gren) sidde i en række nybyggede moskeer og kunne ophidse menigheden til at tro, at de kristne mindretal er pro-vestlige, og derfor skal opfattes som en slags femte-kolonne.

Det er ikke blot irakiske kirkeledere, der nærer den frygt. Generalsekretæren i Det Mellemøstlige Kirkeråd, Riad Jarjour, luftede lignende tanker, da han for nylig var i Danmark. Han sagde, at de nationale kirker efterhånden har fået anerkendelse som netop nationale i lande, hvor islam er den største religion, men at en krig mod Irak kunne genoplive mistanken om de kristne som »vestlige lakajer«.

Stenkast efter kristne

Også Folkekirkens Nødhjælp, hvis generalsekretær Peter Lodberg og kampagnechef Lennart Skov-Hansen for 14 dage siden var i Irak, udtrykker en lignende frygt.

- Det er mit indtryk, at kristne og muslimer lever i harmoni med hinanden i Irak. Men jeg kan godt frygte, at der i en situation, hvor alt kastes op og falder ned igen, skal findes en syndebuk. Og her står de kristne tydeligt for, fordi angrebet fra USA opfattes som et vestligt, kristent korstog mod muslimer, siger Lennart Skov-Hansen.

Adnan Dahan, der er syrisk-ortodoks flygtning fra Irak og formand for Tværkulturelt Center, frygter en lignende udvikling.

- Jeg mener, at kristne altid har været andenklassesborgere i Irak, men vi har levet der og dukket hovedet. Men efter en krig kan det blive anderledes.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har der siden efteråret været episoder, hvor der er kastet sten efter kristne på vej til kirke, og nogle biskopper har modtaget trusler og er forsøgt presset til at konvertere til islam.

Ifølge det amerikanske udenrigsministeriums årlige rapport om religionsfrihed er det dog uden sidestykke shia-muslimerne i Irak, der siden slutningen af 1970'erne har været ofre for den mest massive forfølgelse. De udgør et flertal på 65 procent af befolkningen. Den kristne gruppering, der har været mest forfulgt, er assyrerne, som af det irakiske regime regnes for »kurdiske kristne«.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk

Side 5, 7 og 8