Konservative kristne ledere og meningsdannere i USA opfordrer til selvransagelse

Efter den voldelige opstand i Washington efterlyser evangelikale ledere et opgør med konservative kristnes støtte til præsident Donald Trump

Kristne kvinder blæser i shofarhorn, som er kendt fra Det Gamle Testamente. Evangelikale Trump-støtter har ofte brugt disse blæseinstrumenter, når de demonstrerer, og hornene blev også brugt den 6. januar under de protester, der føg hen over USA. Her ses demonstranter i Michigan. – Foto: Ryan Garza/USA Today Network/Sipa USA/Ritzau Scanpix.
Kristne kvinder blæser i shofarhorn, som er kendt fra Det Gamle Testamente. Evangelikale Trump-støtter har ofte brugt disse blæseinstrumenter, når de demonstrerer, og hornene blev også brugt den 6. januar under de protester, der føg hen over USA. Her ses demonstranter i Michigan. – Foto: Ryan Garza/USA Today Network/Sipa USA/Ritzau Scanpix.

Henvisningerne til Gud var alle vegne ved sidste uges voldelige opstand i Washington, hvor nogle deltagere bar store trækors og skilte med erklæringer såsom ”Jesus Saves!” (Jesus frelser), mens andre faldt på knæ i bøn eller blæste i shofar-horn, som i det gamle Israel blev brugt som signal under militære konflikter.

Den kristne symbolik belyser alliancen mellem det højrekristne USA og præsident Donald Trump samt den rolle, som nogle evangelikale har spillet i udbredelsen af påstande om massiv valgsvindel ved præsidentvalget i november.

Ifølge opinionsinstituttet Gallup stemte 81 procent af hvide evangelikale vælgere på Trump, og flere af bevægelsens ledere har nægtet at anerkende demokraten Joe Bidens sejr og har bakket præsidenten op i hans påstande om, at han er valgets reelle vinder.

En højrekristen gruppe ved navn Jericho March, der også deltog i protesterne i sidste uge, har eksempelvis ført an i en serie af demonstrationer imod valgresultatet og marcherede i sidste måned syv gange rundt om kongresbygningen U.S. Capitol med inspiration fra bibelfortællingen om israelitternes omringning af byen Jeriko.

I slipstrømmen af Trump-tilhængeres dramatiske stormløb på kongresbygningen onsdag i sidste uge tager nogle konservative kristne ledere og meningsdannere nu afstand fra præsidenten og opfordrer deres trosfæller til selvransagelse.

Ifølge Russell Moore, der er formand for sydstatsbaptisternes kommission for etik og religionsfrihed, har konservative kristnes pagt med Donald Trump undergravet den evangelikale bevægelses troværdighed.

”En begyndelse – en lille, men nødvendig begyndelse – er for kirken at sige med al tydelighed, at konspirationsteorier, opstande, optøjer, mord og tilskyndelse til vold er ude af trit med Guds ord, og at vi – ikke så meget som en enkelt af os – vil bruge et eneste sekund på at så tvivl om dette,” skriver han i sit seneste nyhedsbrev.

Russell Moore har tidligere udtalt sig kritisk om Donald Trump, men sydstatsbaptisterne er USA’s største evangelikale trossamfund, og hans udmelding, der blev efterfulgt af en opfordring til præsidenten om at ”træde tilbage og lade vort land hele”, vækker derfor stor opsigt.

Han står ikke alene med sin anger. I et opslag op på Twitter begræder Jason Keith Allen, der står i spidsen for præsteseminariet Midwestern Baptist Theological Seminary, at opstanden blev tilskyndet af USA’s præsident, og at deltagerne blandede kors og Jesus-skilte med sydstatsflag og løkker hængt fra galger.

”Gud hjælpe os,” skriver han.

Flere evangelikale er nødt til at åbne øjnene for ”det, som Trump har gjort ved os”, skriver også den konservative evangelikale meningsdanner Ed Stetzer, der er leder af det religiøse forskningsinstitut Billy Graham Center på Wheaton College i Illinois, i en klumme i avisen USA Today.

”Han har brændt Det Republikanske Parti ned til grunden, givet hvide racister blod på tanden og normaliseret konspirationsteoretikere. Men for mig at se er den større bekymring de efterdønninger af ødelæggelse, som han har efterladt sig i den evangelikale bevægelse. For mange evangelikale – fristet af magt og fanget i en kulturkrigsteologi – knyttede deres skæbner til en mand, der hverken legemliggør deres tro eller deres vision for politikere med karakter. Som resultat heraf står vi endelig over for et evangelikalt selvopgør,” skriver han.

Flere af de evangelikale ledere, der som medlemmer af Trumps løst organiserede kristne råd har sikret bevægelsen en hidtil uhørt indflydelse i Det Hvide Hus, siger imidlertid, at de ikke fortryder at have givet hans præsidentskab et religiøst aftryk.

Den indflydelsesrige prædikant Robert Jeffress, der var blandt de første evangelikale til at bakke op om Donald Trumps præsidentkandidatur i 2016, afviser, at amerikansk kristendom nu betaler en moralsk pris for den magt, som den kontroversielle præsident har givet den. Han peger på, at Trump har fremmet det evangelikale USA’s værdisæt og givet dem indflydelse i Washington. Eksempelvis har præsidenten kvitteret for sine evangelikale allieredes opbakning ved at udnævne konservative højesteretsdommere, ved at flytte USA’s ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem og ved at tage adskillige tiltag for at styrke religionsfriheden i det stadig mere sekulære USA.

”Ingen konservativ præsident har gjort mere end Donald Trump for at fremme kristne værdier. Han har gjort mere for antiabortbevægelsen, for religionsfriheden og for Israel end nogen anden. Jeg fortryder ikke i et sekund at have støttet ham,” siger Robert Jeffress til avisen The Washington Post.