Prøv avisen

Kristne og muslimer ønsker regler for konversion

Man har regler for krig, man har fair play på fodboldbanen, og nu åbner også de religiøse grupperinger for etiske retningslinjer i kampen om religiøst søgende. - Foto: colourbox.com

Etisk aftale om konversioner er en god idé, lyder det fra ekspert, mens islamkritiker ikke har den store tiltro til idéen

Man har regler for krig, man har fair play på fodboldbanen, og nu åbner også de religiøse grupperinger for etiske retningslinjer i kampen om religiøst søgende.

I England har den kristen-muslimske samarbejdsorganisation Christian Muslim Forum netop udarbejdet dokumentet "Etiske retningslinjer for kristent og muslimsk vidnesbyrd i England", hvori det blandt andet understreges, at man i mødet med religiøst søgende ikke må nedgøre andre religioner, samt at man altid skal respektere den enkeltes valg, uanset om de fravælger ens egen religion til fordel for en anden.

Præcis samme model burde danske trossamfund tage til sig, lyder det nu fra blandt andre imam Abdul Wahid Pedersen.

- Det er en rigtig god idé, som jo er blevet ekstra aktuel i takt med, at stadig flere mennesker vælger at konvertere. Jeg vil nu selv prøve at foreslå det i nogle af de sammenhænge, hvor jeg samarbejder med kristne, siger Abdul Wahid Pedersen og tilføjer, at en aftale om etiske retningslinjer formentlig vil have en effekt både i forholdet mellem forskellige religioner og internt i de forskellige trossamfund.

- Jeg har i Kosovo selv oplevet, hvordan en kristen hjælpeorganisation inddrog en del af hjælpen til en gruppe muslimske kosovo-albanere, da de høfligt frabed sig organisationens bibler. Havde man på forhånd haft et sæt etiske retningslinjer, ville det formentlig ikke være sket, siger Abdul Wahid Pedersen.

Mellem religioner
Tidligere foregik omvendelser i Danmark mest mellem forskellige kirkesamfund, men det har ændret sig, og derfor kan der være behov for en dansk version af det nye engelske dokument om fair play for konversioner, mener Paul Verner Skærved, formand for Det Mellemkirkelige Råd.

- I dag foregår konversioner jo i stigende grad mellem forskellige religioner, og derfor er der behov for en ny diskussion om, hvordan vi møder konvertitter. Der er jo også dele af islam, der nærmest ikke tillader konversion, og derfor kunne det være et godt signal, hvis de mere moderate muslimer fik mulighed for at vise deres respekt for konvertitter, siger Paul Verner Skærved.

Religionskonsulent Mogens Mogensen, ph.d. og en af Danmarks førende eksperter i konversion, ser også et behov for en etisk aftale om, hvordan religioner på den ene side kan missionere uden samtidig at spotte eller skabe splid i forhold til andre religiøse grupperinger.

- En etisk aftale vil ikke være juridisk bindende, men den vil give en moralsk magt, præcis som Genéve-konventionerne kan have moralske konsekvenser og føre til kritik af lande, der ikke overholder dem, siger Mogens Mogensen.

Rent teoretisk
Ikke alle har dog den store tro på idéen om en kristen-muslimsk aftale om konversioner.

Det gælder blandt andre Morten Kvist, valgmenighedspræst ved Herning og Gjellerup Valgmenigheder samt medlem af Islamkritisk Netværk.

- Det lyder altsammen pænt og er svært at være uenig i. For mig at se er det dog ikke kristendommen, men islam, der har et problem med konversioner. Og så længe man ikke ser muslimer selv tage skarpt afstand fra de grupperinger, der truer og udstøder konvertitter, vil en aftale om etiske retningslinjer kun være rent teoretisk, siger Morten Kvist.

kirke@kristeligt-dagblad.dk