Prøv avisen

Kristne og muslimer bør tale mere sammen

Mogens S. Mogensen er bekymret for religionsdialogens fremtid i Danmark. -- Foto: Arkivfoto.

Det er problematisk, at flere og flere projekter med dialog mellem muslimer og kristne lukker eller mister støtte, mener ekspert i religionsmøde

Religionsdialogen har det svært i Danmark. Det mener i hvert fald en af Danmarks førende eksperter i religionsmøde, ph.d. og ekstern lektor Mogens S. Mogensen. Han er bekymret for religionsdialogens fremtid herhjemme, efter at landets største missionsselskab, Danmission, har besluttet at nedtone dialogarbejdet markant. Også flere andre dialogprojekter har nemlig i de senere år mistet støtte eller sat aktiviteterne på vågeblus.

– Det, man kan være bange for, er, at dialogen med andre religioner – specielt islam, som er meget vigtig i disse år – bliver nedprioriteret. Det vil sige, at der bliver færre aktører både på den danske og den internationale scene fra kirkeligt hold, der vil engagere sig i dialog. Der er brug for at styrke relationerne mellem kristne og muslimer i disse år. Mere end nogensinde, siger Mogens S. Mogensen.

Han mener dog samtidig, at der kan være fordele i at integrere dialog med andre projekter, sådan som Danmission nu gør.

– Det, man kan håbe på, er, at tanken om at møde andre religioner dialogisk kommer til at gennemsyre ikke bare et enkelt dialogprojekt, men alt det, som for eksempel Danmission gør. For hvis det sker, behøver det ikke være et egentligt tab for dialogen. Men det kræver, at man evner at integrere den tænkning i de andre afdelinger, forklarer han.

Ideelt set bør dialog ifølge Mogens S. Mogensen ikke stå alene.

– Dialog er en måde at gøre det på, man skal gøre som kirke. Dialog har at gøre med et menneskesyn. Det har med etikken at gøre, at man ikke taler ned til andre, men at man taler med andre. Så for mig at se er den ideelle situation ikke, at man har et kæmpe dialogprogram, men at dialog skal være en del af alt, hvad man laver, siger han.

kirke@kristeligt-dagblad.dk