Prøv avisen

Kristne og muslimer deltes om fredagsbønnen

Kristne og muslimske ledere i dialog, med 25-26 på hver side, satte først hinanden stævne til fredagsbøn, inden aftenen sluttede i natkirken i Københavns Domkirke på den årlige kristen muslimsk studiedag. Københavns domprovst, Anders Gadegaard (billedet), deltog sammen med andre kristne og muslimske topledere. -- Foto: Foto

I går begyndte det snart traditionsrige todages dialogmøde mellem kristne og muslimske ledere i Danmark, og man kan ikke sige, at klimaet er blevet køligere gennem årene

Et højrødt bånd deler de mandlige muslimer og deres kristne gæster fra hinanden i moskéen.

Men tag ikke fejl: Det er der fuld forståelse for på begge sider, og stemningen er fin mellem de danske kristne og muslimer, da mere end 50 imamer, biskopper, præster og andre religiøse ledere fra begge sider i går indledte deres fjerde dialog-konference med fredagsbøn.

Den tyrkiske Kocatepe Moskéen på H.C. Ørstedsvej 29 i København har navn efter Tyrkiets tredje største moské.

Forholdene er dog noget mere spartanske i den villa-lignende bygning, som før 1985, hvor den blev muslimsk helligdom, rummede en sygeplejerskeskole.

Skoene stilles i husets entre i høje reoler, som rækker helt op til anden sal, hvor der også er moské. Huset er stopfyldt med hovedsageligt mænd, men et lille område er afsat til de kristne gæster og muslimske kvinder.

Lige inden for døren hænger bedekranse til låns, og der er stole til dem, der ikke vil udfordre de gamle ben.

Domprovst Anders Gadegaard har slået sig ned på gulvet sammen med formand for Det Mellemkirkelige Råd Paul Verner Skærved, mens katolikkernes biskop, Czeslaw Kozon, har fået sig en behagelig hjørnestol. Imam Recai Cetres fra Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelse sidder på den lille talerstol i moskéen i gang med den indledende belæring til fredagsbønnen, inden imam Ismail Basaran fra samme forening tager over med fredagens prædiken.

– In the name of Allah er det første, Ismail Basaran siger, som ikke er arabisk. Han fortsætter:

– I Guds navn, vi skal lære hinanden at kende uden foragt, og vi skal holde fred, muslimer, kristne og jøder. Vi skal bryde de mure ned, som skiller os, så tak til dem, der har organiseret dette møde, så vi kan samles som brødre, sagde Ismail Basaran.

Arrangementet er et todages dialogmøde i serien Kristen Muslimsk Studiedag og har fire biskopper og otte imamer i spidsen, hvilket ikke er set før. Der er 25 kristne og 26 muslimske ledere på hver side, og både sunni- og shiamuslimer er repræsenteret, blandt andet moskébyggerne på Nørrebro, foreningen Ahlul Bait.

Efter den korte fredagsbøn myldrer kristne og muslimer ud på gaden med kurs mod moskéens lidt grå og sparsomt udstyrede kælderlokale, hvor en stor fladskærm dog afslører, at her sikkert indimellem er fest og ballade, når Tyrkiet spiller fodboldlandskamp.

I dag må den faste menighed tage til takke med lidt efterårssol på fortovet og kigge langt efter den tyrkiske te og kaffe, de plejer at nyde hver fredag. De er fortrængt af de mange deltagere i dialogmødet.

– Det er nødvendigt for kristne og muslimer både at samles omkring mødebordet og mere uformelt i praktisk dialog, siger Czeslaw Kozon, som også gerne så kristnes dårlige forhold i muslimske lande sat på dialog-dagsordenen.

Stine Høxbroe, daglig leder af Muslimernes Fællesråd, er glad for dialogmøderne.

– Det er vigtigt, at vi lærer hinanden at kende der, hvor vi færdes til daglig. Vi har meget tilfælles som religioner, blandt andet et grundlæggende medmenneskeligt træk, siger hun.

Deltagerne i dialogmødet nåede også at besøge natkirken i Københavns Domkirke, inden dagen i dag, som i øvrigt var lukket drøftelse en del af tiden, blev brugt til at diskutere, hvordan respektfuld sameksistens styrkes på tværs af forskelle og ligheder.

vincents@kristeligt-dagblad.dk