Kristne og muslimer opfordrer til solidaritet efter terrorangreb

I flere kirker havde søndagens prædiken og bøn terror som tema, mens Det Islamiske Trossamfund opfordrede muslimer til at passe på sig selv

Domprovst Anders Gadegaard gik efter gudstjenesten søndag sammen med sin menighed fra Vor Frue Kirke i København til synagogen for at lægge en buket og udtrykke medfølelse.
Domprovst Anders Gadegaard gik efter gudstjenesten søndag sammen med sin menighed fra Vor Frue Kirke i København til synagogen for at lægge en buket og udtrykke medfølelse. . Foto: Odd Andersen/AFP/Scanpix.

Danske præster gik søndag på prædikestolen efter en weekend med de værste terrorangreb på dansk grund i nyere tid.

Hændelserne havde fået flere præster til at formulere særlige bønner eller prædike over attentaterne, som fandt sted lørdag ved kulturhuset Krudttønden på Østerbro og sent lørdag nat ved synagogen i Krystalgade i København.

”Vor Gud og vor Fader vær med os, når terroren rammer,” indledte sognepræst Christian Roar Pedersen søndagens kirkebøn i Hals og Hou Kirker i Nordjylland.

”Beskyt og beskærm os og vore kære for al ondskab og fare. Vær med vores hovedstad i disse timer og dage. Vær med de pårørende, de sørgende og de bange.”

Domprovst Anders Gadegaard gik efter gudstjenesten sammen med sin menighed fra Vor Frue Kirke i København til synagogen for at lægge en buket.

”Vi har bedt for de to, der er blevet skudt, vi har bedt for pårørende, og vi ønsker at udtrykke vores solidaritet og medfølelse med den jødiske menighed og alle, der sørger over det grufulde, der skete i går og i nat,” sagde domprovsten, som var i ornat.

I Skt. Jakobs Kirke på Østerbro 200 meter fra kulturhuset Krudttønden, hvor det første attentat fandt sted, havde sognepræst Lars Ottosen skrevet en særlig kirkebøn til søndagens højmesse:

”Der kan være mange grunde til at miste modet, ikke mindst i disse dage, hvor vold og terror er kommet tættere på end vi er vant til. Vi beder for dem, der i går døde ved de kyniske voldshandlinger, der foregik her på Østerbro og ved Synagogen i København. Og vores tanker går til deres familier og pårørende samt til de politimænd, der blev sårede,” bad præsten blandt andet.
Hans prædiken kredsede ligeledes om de tragiske begivenheder.

I Roskilde Stift har biskop Peter Fischer-Møller skrevet en bøn efter terrorangrebene:

”Lad ikke enkelte fanatikere få os til at frygte for os selv og vores, så vi ikke kan genkende hinanden som medmennesker,” lyder en del af bønnen.

Det Jødiske Samfund har meldt ud, at det er i ”chok” efter angrebet på synagogen i Krystalgade lørdag, hvor én mand mistede livet, da han holdt vagt ved en Bar Mitzvah-fest med 80 deltagere inden døre.

Dansk Islamisk Råd havde søndag eftermiddag samlet en række muslimske organisationer til et pressemøde, hvor Zubair Butt Hussain talte på vegne af organisationerne.

”Der er ikke nogen tvivl om at, den hændelse, vi var vidner til i går (lørdag, red.), vækker dyb væmmelse og afsky på alle leder og kanter. Vi har i Danmark fri ret til at synes om noget bestemt og have nogle særlige værdier og kere om nogle særlige ting, men uagtet hvad vi har kært, så er der intet, der tillader så skændige handlinger, som vi var vidner til i går,” sagde Zubair Butt Hussain, der har studeret sammen med offeret for attentatet ved synagogen, Dan Uzan.

”Mine tanker går i dag også til ham og hans efterladte,” sagde han.

Lørdag udsendte Det Islamiske Trossamfund en pressemeddelelse, hvori de kalder det første angreb på kulturhuset Krudttønden på Østerbro, hvor en 55-årig mand blev dræbt, for en ”forkert handling.”

”Tid til at være seriøse. Angrebet på Krudttønden i dag trækker dybe spor i vores samfund. En forkert handling, der desværre har haft uheldige konsekvenser med tab af en civil persons liv.”
Videre opfordrer trossamfundet politikerne til at vise solidaritet med muslimerne og muslimerne selv til at leve som de plejer, men være opmærksomme:

”Udvis jeres venlighed og jeres gode manerer som Profeten Muhammad (må Guds fred og Velsignelser være med ham) har vist os og hele menneskeheden. Risikoen for fejlagtige hævnangreb, for noget som I ikke har haft noget som helst at gøre med, er absolut til stede. Færdes derfor ikke alene de næste par uger steder, som I ikke kender.”

Sognepræst ved Møllevangskirken i Aarhus, Anni Albæk, markerede angrebet på Twitter ved at invitere sine følgere i kirke:

"Kom i kirken i dag, og lad os stædigt holde fast i at kærligheden og fællesskabet er større end frygt og had.”

Det gjorde man blandt andet også på Frederiksberg, hvor Frederiksberg Kirke arrangerede mindegudstjeneste for alle berørte med musik, bøn og stille refleksion.