Prøv avisen

Kristne søger indflydelse i det ny Irak

En irakisk præst leder en messe i en kirke i Kirkuk, omkring 255 kilometer nord for Bagdad i Irak for nogle måneder siden. -

Kristne irakiske ledere vil styrke dialog med muslimer for at være i stand til at tage del i genopbygningen af det krigshærgede land

Irakiske kristne er ved at genvinde selvtilliden. De ønsker at medvirke til at genopbygge Irak, og trods forfølgelser vil de kæmpe for at bevare deres status som landets "oprindelige børn".

Sådan lyder konklusionen fra et møde mellem 12 af Iraks kristne ledere, som Kirkernes Verdensråd har haft samlet i Beirut.

Iraks kristne befolkning menes i dag efter adskillige år med krig og systematiske forfølgelser kun at udgøre omkring halvdelen af de 1,3 millioner kristne, der boede i landet før den amerikanske invasion. Mange kristne er emigreret på grund af direkte trusler og angreb. Men nu vil de kristne ledere vende den sørgelige tendens med fokus på dialog og opfordringer til ikke længere at udvandre eller flygte.

Kristne har været en del af Irak siden landets oprindelse. De er ikke et mindretal, men en væsentlig del af det irakiske samfund. Derfor bør vi kristne deltage aktivt i genopbygningen af Irak. Vi bør spille en rolle i uddannelsessystemet og andre af de institutioner, der bidrager til den nationale forsoningsproces, lyder det i konklusionserklæringen fra de 12 kristne irakiske ledere.

Men de kristne har ifølge de 12 ledere også brug for hjælp udefra. Både fra muslimer og fra de vestlige lande. Under mødet mellem de kristne ledere lød en opfordring til de vestlige lande og kirker om ikke at fortsætte med at opmuntre kristen emigration fra Irak.

Den bedste hjælp er fokus på forbedring af sikkerhedssituationen og en generel stabilisering af det irakiske samfund, siger de 12 ledere.

Samtidig åbner de kristne døren for en intensiveret dialog med Iraks muslimer for at forbedre samarbejdet mellem de forskellige religiøse grupper og for at trænge de meget radikale muslimske kræfter ud på sidelinjen.

Vi opfordrer til etableringen af et økumenisk forum, hvor kristne ledere kan tale med én fælles stemme og diskutere udviklingen med Iraks politiske og religiøse ledelser i og udenfor Irak, siger de 12 ledere.

allan@kristeligt-dagblad.dk